Petrol fiyatları Libya’daki siyasi çözüm beklentisiyle ve küresel talep baskısıyla geriliyor. Libya’da rakip gruplar arasında yaşanan anlaşmazlığın çözülmesiyle arzın artabileceği beklentisi petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı. Brent petrolün varil fiyatı 73,38 dolarla son 16 ayın en düşük seviyesine geldi.
Petrol fiyatları, Libya’daki siyasi anlaşmazlığın çözülmesi beklentileri ve küresel talep büyümesine yönelik endişeler nedeniyle Çarşamba günü yüzde 4’ün üzerinde düşüş yaşadı. Brent petrolü, Kasım vadeli işlemlerde yüzde 0,5 düşerek 73,38 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) petrolü Ekim vadeli işlemlerde yüzde 0,6 değer kaybederek 69,93 dolara indi. Brent petrol 1 Mayıs 2023’ten beri en düşük seviyeye geldi.
Libya’da rakip gruplar arasında petrol üretimini yarı yarıya azaltan ve ihracatı durduran siyasi gerilimin sona ereceği işaretleri, fiyatların Aralık’tan bu yana en düşük seviyelere gerilemesine neden oldu. Fujitomi Securities analisti Toshitaka Tazawa, “Libya’daki anlaşmazlığın çözüleceği beklentisiyle Asya’da satışlar devam etti. Zayıf ABD ve Çin ekonomik göstergeleri de piyasa üzerindeki baskıyı artırıyor” dedi.
Libya’da siyasi gerilim gevşiyor
Libya’nın iki yasama organı, petrol gelirlerinin kontrolü için yaşanan anlaşmazlığı çözüme kavuşturacak bir adım olarak merkez bankası başkanını ortaklaşa atamak üzere anlaşmaya vardı. Libya’daki büyük limanlarda petrol ihracatı durdurulmuş, üretim ise ülke genelinde ciddi ölçüde kesintiye uğramıştı. Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), 2 Eylül’de El Feel petrol sahası için mücbir sebep ilan etmişti.
IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, “Libya’daki siyasi gerginliğin hafiflemesi ve arzın geri dönme olasılığı, ABD ve Çin gibi büyük petrol tüketicilerindeki ekonomik zayıflık ile birleşince petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor” dedi. Ayrıca, ABD’nin imalat PMI verilerinde görülen daralma ve artan fiyatlar, büyüme endişelerini yeniden alevlendirerek petrol talebine yönelik beklentileri zayıflatıyor.
ABD ve Çin’den gelen ekonomik veriler petrol piyasalarını baskılıyor
ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan veriler, ABD imalatının Ağustos ayında hafif bir toparlanma gösterdiğini, ancak Temmuz ayındaki sekiz ayın en düşük seviyesinden çıkamadığını ortaya koydu. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de ise Ağustos ayında imalat faaliyetleri altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, küresel talep görünümünü olumsuz etkiliyor.
ABD’deki haftalık petrol stok verileri, Pazartesi günü İşçi Bayramı tatili nedeniyle gecikti. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) raporunun Çarşamba günü açıklanması beklenirken, Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) verileri ise Perşembe günü açıklanacak. Anketlere göre, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta düşmesi beklenirken, distilat stoklarının ise artması öngörülüyor.