İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından CHP’den art arda açıklamalar geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ardı ardına sert açıklamalar gelmeye başladı. CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasını “siyasi darbe” olarak nitelendirirken, bu kararın halkın iradesine karşı bir hamle olduğunu savundu.
İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP’den ilk tepkiler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, siyasi arenada büyük yankı uyandırdı. CHP, İmamoğlu’nun yargı yoluyla engellenmeye çalışıldığını vurgularken, partinin önde gelen isimlerinden Ali Mahir Başarır, sosyal medya hesabından sert bir açıklama yaptı.
Başarır, yaptığı açıklamada, “Bu millet, sandıkta yenemediğiniz Ekrem İmamoğlu’nu yargı darbesiyle durdurmanıza izin vermeyecek. Meydanlarda, sokaklarda, her yerde olacağız!” diyerek, İmamoğlu’na sahip çıkacaklarını belirtti. Başarır ayrıca, “Ekrem İmamoğlu’nun ellerine kelepçe vursanız da halkın kalbine kelepçe vuramazsınız! Helal oylarla alınan bu koltuk, haram talimatla gasp edilemez! Bu karar yok hükmündedir!” ifadelerini kullandı.
CHP’nin resmi hesabından “Mücadeleye Devam” mesajı
Ali Mahir Başarır’ın açıklamasının ardından, CHP’nin resmi sosyal medya hesabından da bir mesaj yayımlandı. Mesajda, “Mücadeleye devam” denilerek, partinin İmamoğlu’nun tutuklanmasını kabul etmediği ve bu karara karşı duracağı vurgulandı. CHP’nin sosyal medya üzerinden verdiği mesajda, halkın iradesine ve demokrasiye sahip çıkacakları belirtilerek, mücadeleye devam edecekleri ifade edildi.
Sezgin Tanrıkulu’ndan sert açıklama: “Bu bir siyasi darbe”
CHP’li İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, çok öfkeli olduklarını dile getirdi. Tanrıkulu, “Ne söylesek az, çok öfkeliyiz. Bu yapılan bir siyasi darbeydi ve bir gasp amacıyla yapıldı. Bu yargı faaliyeti değil. Bu doğrudan doğruya hükümetin ele geçirdiği kurumlar vasıtasıyla muhalefeti sindirme, oyun dışına itme işlemleridir” dedi.
Tanrıkulu, hükümetin bu adımlarının halkın iradesine karşı bir saldırı olduğunu belirterek, “İktidar bu yaptıklarının ne anlama geldiğini sandık başında görecek” diyerek, söz konusu kararın halk nezdinde karşılık bulmayacağını savundu.
İmamoğlu’nun tutuklanmasına farklı yorumlar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yapılan açıklamalar, daha çok “demokrasiye darbe” ve “muhalefeti susturma” şeklinde şekillendi. CHP’nin önde gelen isimleri, yargının hükümetin kontrolüne geçtiğini ve muhalefetin siyasi arenada engellenmeye çalışıldığını öne sürdü. Bu kararın, sadece İmamoğlu’nu hedef almadığını, aynı zamanda tüm muhalefet partilerine yönelik bir baskı aracı olarak kullanıldığını iddia etti.
CHP yetkilileri, yargının bağımsızlığının tehlikeye girdiğini ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlal edildiğini savunarak, halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, “Bu kararın halk nezdinde karşılık bulmayacağını” vurgulayarak, sandıkta bu durumu değiştireceklerine inandıklarını belirttiler.
Ekrem İmamoğlu ve CHP’nin mücadelesi sürüyor
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte siyasi gerilim daha da arttı. CHP, partinin ve İmamoğlu’nun arkasında durarak, “mücadeleye devam” mesajı veriyor. Partililer, sandıkta halkın iradesinin egemen olacağına ve bu tür baskıların boşa çıkacağına inanıyor. İmamoğlu’nun tutuklanması, İstanbul’da ve Türkiye genelinde büyük bir siyasi tartışmanın kapılarını aralamış durumda.