Antalya Belek Üniversitesi Tasarım Bölümü – İç Mekan Tasarımı Program Başkanı Nermin Azizzade Jular, deprem anında güvenliği sağlayacak mobilya seçimine dikkat çekti.
İstanbul’da yaşanan deprem, vatandaşları bir kez daha aynı korkuyla yüzleştirdi. Depremin ardından, iç mekan güvenliği ve mobilya seçimi konuları yeniden gündeme geldi.
Antalya Belek Üniversitesi Tasarım Bölümü – İç Mekan Tasarımı Program Başkanı Nermin Azizzade Jular, deprem anında güvenliği sağlayacak mobilya seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörleri paylaştı.
Nermin Azizzade Jular, iç mekanlarda yapılacak doğru tercihlerle olası tehlikelerin en aza indirilebileceğini vurguladı.
İşte o hayati uyarılar:
1- Can Güvenliği için. Çünkü küçük sarsıntılarda bile mobilyalardan kaynaklı yaralanmalar ve can kayıpları oluşabiliyor. Bu yüzden mobilyaları küçük-büyük demeden doğru seçmek ve doğru yerleştirmek gerekiyor.
2- Tahliye Güvenliği. Özellikle kaçış güzergahındaki, çıkış noktalarındaki ağır ve büyük mobilyalar devrildiği zaman oradan çıkabilmek zorlaşır. Evde yaşlı, hasta veya çocuk varsa onların hareket kabiliyeti de sınırlı olduğu için kaçmak imkânsız hale gelebilir. Örneğin çıkış kapısının önüne devrilen portmanto hem üzerimize devrilebileceği için hem de çıkışı engellediği için tehlike arz ediyor.
3 – Maddi Hasarlar. Devrilen veya kırılan mobilyalar içindekiler ile birlikte hasar alabilir. Bunun sebebi mobilyaların büyük ve ağır olmasının daha korunaklı olacağı düşüncesi, yanlış ve bilinçsiz kullanımı ve hatalı yerleşimi.
4- Kaos Ortamı: Deprem sırasında büyük bir gürültü ve kaos ortamı oluştuğu için eşyaların sabitlenmiş olması sakinliğin korunmasına yardımcı olabilir.
Evlerdeki Mobilyalar Deprem İçin Nasıl Güvenli Hale Getirilir?
1- Doğru Yerleştirilerek. Yapılacak en doğru ilk hareket eşyaların doğru konumlandırılmasıdır
2- Eşyaların Sabitlenmesi. Sarsıntı anında sabitlenmemiş kayma riski taşıyan mobilyalar devrilerek yaralanmalara ve can kaybına neden olabiliyor. O yüzden ağır ve büyük mobilyaları duvara monte etmek, kitap raflarına gergi takmak, gazlı ve elektrikli cihazları özellikle sabitlemek gerekli.
3- Yatak Odasında Yatağın Konumunu Doğru Ayarlamak. Yatak odalarında dolapların yatağa mümkün olduğu kadar uzak konumlandırılması veya dolapların tavana sıfır mesafeye kadar yapılması gerekiyor ki, sarsıntı anında öne doğru devrilirken sıkışabilsin. Tabi bu dolapların taşıma kapasitesinin üzerine de çıkılmaması gerekiyor.
4- Tehlikeli Mobilyaları Engellemek. Camlı ürünler yerine farklı alternatifler kullanmak, sivri köşelerden uzak durmak, düşebilecek eşyaları yere yarın yerleştirmek deprem anında can kurtaracak ya da yaralanmayı engellemeye yardımcı olacaktır.
Aslında hem yaşam alanında hem de ofis ortamında bir yaşam üçgeni alanı belirleyip sarsıntı tamamen geçene kadar oraya sığınmak gerek. Yaşam üçgeni büyük sabit bir cismin yanında oluşan boşluklardan ibaret bir alan anlamına geliyor.
Sığınılan alanda hem bizi korur hem de olası bir yıkım halinde hareket edebilecek bir alan yaratır. Sarsıntı anında bir masanın altına veya hareket edip devrilebilecek bir eşyanın yanına değil, sabit veya duvara montelenmiş cisimlerin yanına çöküp tutunmak, yaşam üçgeni oluşturmak için daha doğru bir hareket olacaktır.
Ayrıca evlerde kullanılmayan küçük tuvaletlerde mümkünse deprem anında zarar görmeyecek çelik bir kafes sistem yapılabilir. Yarış arabalarında bulunan roll cage adıyla kullanılan bu sistem deprem anında ciddi bir güvenlik sağlayabilir.
Kısacası deprem anında devrilme riski bulunan mobilyaların duvarlara sabitlenmesi ve kaçış güzergahı üzerinde engel teşkil edecek eşyaların bırakılmaması alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir.