Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin büyümesiyle birlikte yaygınlaşan sanal POS kullanımına yönelik vergi denetimlerini yoğunlaştırdı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin büyümesiyle birlikte yaygınlaşan sanal POS kullanımına yönelik vergi denetimlerini yoğunlaştırdı. Yapılan analizlerde, 2020-2024 yılları arasında vergi beyanı dışı bırakılan milyarlarca liralık gelir tespit edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, ödeme kuruluşları ve bankalardan elde edilen verileri detaylı şekilde analiz ederek, sanal POS üzerinden gelir elde eden kişi ve işletmelerin vergi durumunu mercek altına aldı. Araştırmalar sonucunda, 4 bin 95 mükellefin toplamda 37 milyar TL’lik hasılatı vergi dışı bıraktığı ortaya çıktı.
Sistematik İnceleme: Riskli Mükellefler Listelendi
GİB, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Bakanlık veri tabanına gönderdiği işlem kayıtları doğrultusunda yüksek risk taşıyan mükellefleri belirledi. Yapılan kontrollerde, bazı kişilerin vergi kaydı dahi olmadığı, bazılarının ise eksik ya da hiç beyanname vermediği saptandı.
67 Milyon TL Geliri Olan Kişinin Vergi Kaydı Bile Yoktu
Denetimlerin en çarpıcı örneklerinden biri, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin, yalnızca 2024 yılında 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon TL gelir elde ettiğinin belirlenmesi oldu. Kayıtdışı faaliyet gösteren bu kişinin internet üzerinden bilgisayar sarf malzemeleri sattığı ve hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
Gizlenen Gelirler Tekstil, Elektronik ve Yazılım Sektörlerinden
Analizler, sadece bireysel satıcıları değil, birçok sektörde faaliyet gösteren firmaları da kapsıyor. Tekstil ve hazır giyim, telefon aksesuarları, bilgisayar ekipmanları ve yazılım hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda mükellefin gelirlerini gizlediği tespit edildi.
GİB’ten Sinyal: Denetimler Devam Edecek
Yetkililer, dijital ödeme sistemlerinin şeffaf şekilde izlenmesi ve vergi kaybının önlenmesi için bu tür analiz çalışmalarının süreceğini belirtti. GİB, e-ticaret alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumları, vergi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeleri konusunda bir kez daha uyardı.