Başarılı girişimci olmak için ne yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
Girişimcilik hakkında bilgi edinin
Bilgiye kolay ulaşım sağladığımız bu günlerde girişimcilik ile ilgili teorik bilgiler edinmeyi ihmal etmeyin. Pazar araştırması, rekabet analizi, niş pazarlar, liderlik, şirket çeşitleri gibi konular hakkında fikir edinmek her zaman size avantaj sağlar. Sertifika programları ile girişimcilik alanındaki eğitim eksiğinizi kapatıp hayallerinize daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Muhasebe terimlerini bilin
Muhasebe ve hesap kitap işleri her zaman girişimcilere en fazla yarar sağlayan konulardır. Türkiye Muhasebe Odaları Birliği’nin düzenlediği eğitimlere katılarak bu önemli konulardaki eksikleri tamamlamak mümkün. Bilanço yapmak, muhasebe hesaplarını incelemek, gelir, gider, borç ve alacakların hesabını takip etmek girişiminizin başarılı olması için hayati önem taşır. Dahiyane girişimcilik fikrinizin, gözlerinizin önünde bir balon gibi sönmesini istemiyorsanız bu konularda mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.
Hukuk konusunda destek alın
Bir işletme için en önemli iki kişi avukat ve mali müşavirdir. Şirketiniz için önemli konularda nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili sizi yönlendiren bir avukat bulmalısınız. Fazla maddi beklentisi olmayan yeni mezun bir avukat yerine, bu konuda tecrübesi olan, her an sizin yanınızda olacak birine ihtiyacınız var. Vergilerin ödenmesinin dışında mali müşavir, şirketinizin güncel finansal durumunu size en doğru şekilde sunabilecek tek kişidir. Muhasebesi iyi tutulmamış, finansal tabloları güven vermeyen bir girişime yatırımcı bulmanın çok zor olacağını söylemek isteriz.
Mutlaka kenarda para tutun
Hem işiniz hem de kendi yaşamınızı sürdürebilmek için 6 aylık harcamalarınızı karşılayacak maddi bir güvenceniz olmalı. İşler planladığınız gibi gitmeyebilir veya nakit paraya ihtiyaç duyabilirsiniz. İyi bir fikirle girişimciliğe yelken açıp, kötü bir sürprizle eski ofisinize geri dönmek istemiyorsanız, 6 ay veya daha uzun bir süre sizi idare edecek parayı mutlaka kenarda tutun.
Bir anlık heves olmamalı
Sizi bu girişime iten şey nedir? Bir anlık hevesle böyle bir yükün altına girmediğinizden emin olun. Kuracağınız işin sürekli sizi meşgul edeceğini, her zaman çok çalışmanız gerekeceğini aklınızdan çıkarmayın.