‘FETÖ Genelkurmay çatı davası’nda hakim karşısına çıkan Akın Öztürk “darbeyle ilişkim yoktur” dedi..
Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminde Fethullah Gülen’in 1 numaralı sanık olduğu ve darbeyi planladığı iddia edilen aralarında Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ile Ali Kalyoncu’nun da bulunduğu 38 kişilik sözde ‘Yurttu Sulh Konseyi’ üyeleri ile birlikte 221 sanık ‘FETÖ Genelkurmay çatı davası’ ile bugün ilk kez hakim karşısına çıkarıldı.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Duruşmaya ilk olarak ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi 38 sanık, ardından da diğer sanıklar alındı.
Darbenin planlayıcısı olarak suçlanan Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, “Adresi bilmiyorum. Tutukluyum” dedi.
KEŞKE ŞEHİT OLSAYDIM
Akın Öztürk, ifade vermeye başlarken “Benim bu olayla hiç bir ilgim yok, darbe girişimini sonradan öğrendim. Keşke şehit olsaydım da bu suçlamayla burada yargılanmasaydım” dedi.
Darbe girişiminin askeri kanadının bir numaralı sanığı olarak gösterilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, ilk savunma yapan isim oldu.
Akın Öztürk, bugüne kadar ettiği askerlik yemini doğrultusunda görevini icra ettiğini savundu. Hainlik suçlamasıyla yargılanmanın kendisine verilecek en büyük ceza olduğunu belirten Öztürk, “Yüce milletim, beni yetiştiren komutanlarım ve silah arkadaşlarım iyi bilsin ki bu hain darbe girişimine hiçbir katkım, hatta haberim bile yoktur. Ben bu rütbe ve yaşa gelmiş bir asker olarak silah arkadaşlarıma, vatandaşlarıma silah doğrultacak biri değilim. Bu hain darbe girişimiyle hiçbir ilgim ve alakam yoktur. Aynı şekilde acılarını paylaşıyorum. 46 yıllık hayatım boyunca çok sık olarak ölümle burun burana geldim. Keşke ölseydim de bu şekilde yargılanmasaydım. İçim çok acımaktadır. 15 Temmuz gecesi kalkışılan darbe girişimi ile ülkemiz ve milletimiz bir travma yaşamıştır” ifadelerini kullandı.
ANNENİN FERYADI
Hain darbe girişiminde şehit olan Mucip Arıkan’ın annesi darbecilere dönerek “Vatan hainlerini öldürün” diye bağırdı.
Kimlik tespitlerinin yapılması sırasında salona giren darbe girişimi sırasında şehit olan Mucip Arıkan’ın annesi Saliha Arıkan, “Vatan hainlerini öldürün. Yavrumu bana versinler” diye bağırmaya başladı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, acılı anneyi susması yönünde uyardı. Arıkan, uyarılara rağmen bağırmaya devam edince salondan çıkarıldı. Saliha Arıkan’ın salondan çıkarılması üzerine salonda bulunan diğer şehit yakınları “şehit annesi o” diyerek salondan çıkarılmamasını istedi. Ardından da “Bu vatan size haram olsun. Adaletinize güveniyoruz, adalet yerini bulsun” ifadesini kullandılar.
ÖZTÜRK VE DİĞER DARBECİLERİN MAHKEMEYE GİRİŞİNDE URGANLI PROTESTO
Akın Öztürk ve beraberindeki darbeciler, Sincan’daki mahkemeye protestolar eşliğinde, Jandarma gözetiminde getirildi. Mahkemenin önünde toplanan vatandaşlar, darbecilere tepki göstererek, sanıkların üzerine idam iplerini attı.
‘YURTTA SULH KONSEYİ’ ÜYELERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK
Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusü’ndeki duruşma salonunda görülecek olan dava 16 Haziran’a kadar devam edecek. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu davada, FETÖ’nün askeri üyelerinden oluşan “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi 38 sanık da (darbe girişimi gecesi öldürülen Semih Terzi hariç) hakim karşısına çıkacak. Olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleri için 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
DOSYADA 221 SANIK BULUNUYOR
Dosyada 200’ü tutuklu, 9’u tutuksuz, 12’si firari olmak üzere 221 sanık bulunuyor. Asker sanıklardan biri orgeneral, 3’ü korgeneral, 4’ü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, 3’ü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı diğerleri ise daha alt rütbeden. Sanıklar arasında öğretmen, memur ve esnafın bulunduğu 12 sivil de bulunuyor.
Sanıklar “anayasayı ihlal”, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak” suçlamalarının yanı sıra darbe girişimi kapsamında ülke genelinde işlenen “cumhurbaşkanına suikast”, “250 kişiyi şehit etme”, “2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme” ve “üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama” suçlamalarından da şehit ve mağdur sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MÜŞTEKİ
Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili hazırlanan çatı iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “mağdur-müşteki”, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise “mağdur” olarak yer alıyor.