Çocuklarını koşul beklemeden seven annelerimizin yeri her zaman kıymetlidir. Onları, ne kadar sevdiğimizi gösterebileceğimiz bir gün var. Bu özel gün, “Anneler Günü” olarak belirlenmiştir ve tüm dünyada aynı tarihte kutlanır. Peki, Anneler Günü neden kutlanır? İşte bu içeriğimizde annelerimizin bu gününün nasıl ortaya çıktığını anlatacağız.
İçeriğimizde Anneler Günü’nün neden kutlandığının yanı sıra birçok farklı bilgiye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda annelerinize alabileceğiniz harika hediyelere dair öneriler de vereceğiz. Öyleyse, içeriğimizi okumaya ne dersiniz?
Anneler Günü Ne Zaman?
“Anneler Günü ne zaman?” sorusu, annesine sürpriz yapmak isteyen birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bunun yanında Anneler Günü’nün her sene değişip değişmediği de soruluyor. Sorunun cevabını vermek için öncelikle Anneler Günü’nün her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında kutlandığını söylemeliyiz. Genel olarak bütün ülkeler bu günü aynı tarihte kutlar.
Bazı ülkelerin Anneler Günü’nü farklı zamanlarda kutladığı bilinir. Örneğin, Birleşik Krallık’ta Annunciation Bayramı ile aynı güne denk gelir. Bu tarih her sene değişiklik gösterir. Çünkü Paskalya’dan sonraki ilk pazar gününe göre hesaplandığından kaynaklanır.
Diğer ülkelerde de Anneler Günü tarihi değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak aynı ayda kutlanır ve Pazar günüdür. Herhangi bir şekilde tarih değişmez. “Anneler Günü ayın kaçında?” sorusu için 2023 senesinde 14 Mayıs tarihi karşımıza çıkıyor. Peki, Anneler Günü nasıl ortaya çıkmıştır? Şimdi bu tarihçeden bahsedelim.
Anneler Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Tarihçesi ve Hikayesi
Toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul edilen Anneler Günü, bir olay sonucunda kutlanmaya başladı. Farklı bir söylentiye göre bu günün önemi, mitolojiye dayanıyor. Gelin iki hikayeye de ayrı ayrı bakalım.
Anneler Günü tarihçesi için 1905 senesinde annesini kaybeden Anna Jarvis’in anma isteğiyle ortaya çıktığı bilinir. Daha sonrasında bu durum, Anneler Günü kutlamasına dönüşmüştür. İlk defa 1908 senesinde 407 çocuk annesiyle birlikte özel bir gün olarak kutlamıştır. O dönemlerde bu kutlama çok fazla ilgi görmüştür. 1914 senesi geldiğinde de Anneler Günü resmiyet kazanmıştır ve kutlanmaya başlamıştır.
Anneler Günü hikayesi ile alakalı bir diğer söylenti, belirttiğimiz gibi mitolojiye dayanıyor. Bu hikayede pek çok tanrı ve tanrıça annesi Rhea için her yıl düzenli olarak kutlama yapar. Kutlamaların bahar şenlikleri şeklinde gerçekleştiği söylenir. Antik Romalılar ise ana Tanrıça Kibele için kutlamalar yapardı.
Ülkemizde Anneler Günü ilk defa 1955 senesinde kutlandı. Bu günün kutlanmaya başlanmasının asıl amacı, annelere olan saygının gösterilmesidir. Çoğu kişi, bu özel günde annesine hediyeler alır. Onlara olan sevgi bağını gösterir. Siz de annenizin bu özel gününü güzelleştirmek için mağazamız Ribbon Flowers’ın kategorilerini inceleyebilirsiniz.
Anneler Günü Neden Kutlanır?
Şimdiye kadar Anneler Günü ile alakalı merak edilen birçok soruya yanıt verdik. Peki, niye annelerimiz için böyle bir gün var? Tarihçesine baktığımız zaman bir anma olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda mitolojik hikayelere göre bahar festivallerinde anneye saygı ve sevgi gösteriliyor. İşte bu iki hikayeden yola çıkarak bu günü neden kutladığımızı düşünebiliriz.
Anneler, evlatlarını koşulsuz sever ve onlar için ellerinden geleni yapar. Bir anmayla başlayan bugün, annemizin ne kadar değerli olduğunu gösterir. Anna Jarvis’in hikayesiyle başlayan bugün, aslında saygı, sevgi ve değerin simgesidir.
Mitolojik hikayesiyle düşündüğümüz zaman Kibele ve Rhea karşımıza çıkıyor. İki tanrı da bereketiyle ve şefkatiyle tanınır. Bahar geldiğinde bu iki ana tanrı, bereket getirir. Yani, annenin bir eve bereket getirdiği de düşünülebilir. Bu durum, annelerin ne kadar özel olduğunu gösterir.