Arakan’daki katliam insani felaket!

Antonio Guterres, Myanmar güvenlik güçlerinin uyguladığı ‘aşırılıktan’ derin endişe duyduğunu belirterek, itidal çağrısında bulundu.

Arakan’daki katliam insani felaket!
Yayınlama: 02.09.2017
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar güvenlik güçlerinin uyguladığı ‘aşırılıktan’ derin endişe duyduğunu belirterek, itidal çağrısında bulundu. BM ayrıca, Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçan 38 bin Arakanlı Müslümanın, Bangladeş’e geçtiğinin tahmin edildiğini açıkladı. Arakan bölgesinde meydana gelen çatışmalar sonucu 400 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

 

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Guterres, Arakan’da “insani felaketin” önlenmesi için “güvenlik operasyonlarını” sürdüren Myanmar güçlerine, sükunet ve itidal çağrısı yaptı.

 

Myanmar hükümetinin ihtiyaç duyanlara güvenlik ve BM ile diğer kuruluşların sunduğu yardımlara erişim imkanı sağlama sorumluluğu olduğunun altını çizen Guterres, “Şu andaki durum, bu şiddetin temellerinde yatan nedenlere bütüncül birşekilde yaklaşmanın aciliyetini vurguluyor. Myanmar hükümetine, Arakan Danışma Komisyonunun önerilerini hayata geçirme çağrısı yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bangladeş’in Arakanlı sığınmacılara verdiği desteğe de teşekkür eden Guterres, sığınmacıların BM ve ortağı yardım kuruluşlarının desteğine ulaşmalarının temin edilmesini istedi.

 

38 BİN MÜSLÜMAN BANGLADEŞ’E GEÇTİ

BM’nin Bangladeş yetkilileri, Arakan’da saldırıların başladığı geçen cumadan bu yana 38 bin Arakanlı Müslümanın yasa dışı yollardan ülkeye giriş yaptığını düşündüklerini belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Bangladeş’teki Bölge Sözcüsü Vivian Tan, açıklamasında “Yol kenarlarında derme çatma çadır ve barınaklar görüyoruz, her yer dolu.” dedi.

Arakanlı Müslümanlara, sınırı geçmeye çalışırken ateş edildiği duyumunu aldıklarını aktaran Tan, ateş açanların hangi taraftan olduğunun bilinmediğini kaydetti. Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Arakan’ın merkezi konumundaki Sitwe kentinin Aung Min Glar bölgesinde, sivillerin gıda ve tıbbi malzeme almasına izin verilmediğini duyurdu. ERC, ordu saldırılarının yaşanmadığı bölgelerde de Arakanlı Müslümanların hala tehdit altında olduğunu bildirdi.

 

BİR HAFTADA 400 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin, Rohingyalı Müslümanlara başlattığı saldırılar giderek tırmanıyor. Bölgede saldırılar sonucu bir haftada 400 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Birleşmiş Milletler(BM) ise Mynmar’daki saldırılardan kaçanların sayısının da 38 bine ulaştığını açıkladı. Ayrıca BM’den tarafından dün yapılan açıklamada 20 bin kişinin Rohingya sınır bölgesinde mahsur kaldığı, Bangladeş’e deniz yoluyla ulaşmak isteyen 11’i çocuk 15 Rohingyalının boğularak hayatını kaybettiği belirtilirken, boğulma sonucu can kayıplarının 40’a ulaştığı bildirildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.