Avrupa’dan flaş Türkiye kararı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye’yi 2004 öncesindeki gibi yeniden ‘siyasi ve hukuksal denetim’e aldı..

Avrupa’dan flaş Türkiye kararı
Yayınlama: 25.04.2017
A+
A-

Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzendi. Oturumda Türkiye’nin 2004’te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM), Türkiye’yi 2004 öncesindeki gibi yeniden ‘siyasi ve hukuksal denetim’e aldı. Gerekçe, insan hakları.
Karar, 45’e karşı 113 oyla alındı.

NE OYLANDI?
Strasbourg’daki AKPM toplantısında, ‘Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi’ başlıklı rapor ve ilgili karar tasarısı onaylandı. Raporda, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemler nedeniyle Türkiye’de demokratik kurumların ‘ciddi biçimde’ bozulduğu savunuluyordu. Bu nedenle de, Ankara’nın üyelik müzakerelerinin başlatılması öncesindeki gibi yeniden denetime tabi tutulması çağrısı yapılıyordu.

NEDEN ÖNEMLİ?
Bu oylamayı Brüksel de yakından izliyordu. Avrupa Konseyi’nin insan hakları alanındaki en önemli kuruluşu olan AKPM’nin Avrupa Birliği üzerinde bağlayıcı bir yetkisi yok.

Ancak kurum önemli bir onay merci; Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden biri olan Türkiye’yi yeniden denetim sürecine alması, AB’yle üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen üye devletlerin elini güçlendirebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.