AYGAD, önümüzdeki yılda da birçok yeni projeye imza atacağının sinyalini verdi.
Bu yıl gerçekleştirdiği Doğu-Güneydoğu ile başlayan ve Karadeniz Bölgesi ile ara verilen geziler ile adeta ‘kültür elçiliği’ unvanını üstlenen AYGAD, önümüzdeki yılda da birçok yeni projeye imza atacağının sinyalini verdi.
Kısa adı AYGAD olan Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği, ‘2022 yılı Basın Buluşması’ kapsamında gazetecileri kahvaltılı bir programla yeniden bir araya getirdi. Tuzla Ay Yıldız Sosyal Tesisleri’nde yapılan buluşmaya Anadolu Yakası’nda görev alan çok sayıda basın mensubu, yazar ve belediye basın sorumlusu katıldı.
Açılış konuşmasını gazetecilik mesleğini icra edenleri, mesleğe gönül verenleri ve gazetecilerle iş ya da fikir paydalarında buluşanları bir araya getirmek için programı düzenleyen AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ yaptı.
Dezenformasyon Yasası konuşuldu
AYGAD’ın büyümesi ve yenilenmesi adına üye güncellemesi yapılacağının bildirilmesiyle başlayan toplantıda, gündemde olan dezenformasyon yasası üzerine konuşuldu.
Dezenformasyon Yasası hakkında önemli maddelerden bahseden ve bu maddelerin içerikleri ile ilgili katılımcıları örneklerle bilgilendiren Ahmet Işıkdağ şunları söyledi:
“Yasanın 29.maddesi en çok dile getirilen madde oldu. Bu madde aslında bir yandan baktığımız zaman yarar, bir yandan baktığımız zaman da zarar anlamına geliyor. Yarar kısmı şu; Eline bir telefon alan bir vatandaş herhangi bir konuda bile kendine ben gazeteciyim sıfatını yüklüyordu. Bu konuda mesleğimize ve bize zarar veriyordu. Gazetecileri toplumda herhangi bir vatandaşla aynı seviyeye düşürüyordu. Bu yönüyle bu madde bizi sevindiriyor. Fakat diğer yönüyle; maalesef özgürlüklerimiz kısıtlanıyor. Demokles’in Kılıcı’nı ensemizde hissettiriyor. Basın kartı ile ilgili de; uzun yıllardır gazetecilik yapan fakat hala basın kartı olmayan meslektaşlarım var. Bunda da ne yazık ki bazı pürüzler var.
“Bu yasa basın özgürlüğümüzü kısıtlıyor”
Gazeteciler yüzde yüz delillendiremediği sürece herhangi bir iddia ile ilgili haber paylaşımında bulunamaz hale getirildi. Yeni yasa diyor ki; hırsıza hırsız mısın diye sor, öyle yaz. Hırsız suçunu kabul etmez tabii ki de. Bunlar yasanın eksi olan tarafları. Gazeteci yeri geldiğinde sorgulamalı fakat bu yasa; basın özgürlüğünü yarı yarıya kısıtlıyor vaziyette. Yasada gerçek anlamda hem maddi hem de cezai anlamda sıkıntılarla karşılaşacağımız durumlar mevcut. Hepinizden özellikle dikkat etmenizi ve yasayı muhakkak incelemenizi istiyorum. Komisyonumuz da basın mensuplarına yasanın detayları ile ilgili bilgi vermeye hazır durumda. Bu konuda önümüzdeki süreçte derneklerle bir araya geleceğiz. Yasa ile ilgili bir bildiri ya da bir yayın hazırlamayı düşünüyoruz.”
“Her üyemiz İngilizce öğrenecek”
AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ bu toplantıda da en az bir yabancı dil bilmenin basın mensupları üzerindeki öneminden bahsederek, gazetecileri yakın zamanda yeni bir projeyle tanıştıracaklarının müjdesini verdi.
“Amacımız; derneğimizi daha da büyütmek”
Hedefinin 81 ilin hepsinde AYGAD üyesinin olmasını belirten Başkan Işıkdağ; “Şu an 21 ilde üye arkadaşlarımız var. Bu sayıyı arttırmayı, derneğimizi tam teşekküllü büyütmeyi hedefliyoruz. Ama bunu gelişi güzel değil. Yüzde yüz sağlam bir şekilde yapacağız. Önce eğitimle başlayacağız. Sonra hem insani hem de mesleki ‘ahlak’a sahip kişileri benimseyeceğiz. Donanımlı ve vasıflı meslektaşlarımızla derneğimizi yeni yılda büyüteceğiz inşallah.” şeklinde konuştu.
Mikrofon basında
Başkan Ahmet Işıkdağ’ın ardından mikrofon tek tek gazetecilere uzatıldı. Meslektaşlarının 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlayarak meslek adına görüşlerini bildiren basın mensupları; Dernek Başkanı Ahmet Işıkdağ’a ve yönetimine teşekkürlerini ilettiler.