Peki nedir bağışıklık sistemi ve biz bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
Tüm Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koranavirüse karşı şimdilik en etkin silahımız sosyal mesafeyi korumak ve maske kullanarak virüsün bulaşmasını engellemeye çalışmaktan geçerken başka bir silahımız ise; olası bulaşıya karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçer.
Diyetisyen Bilgen Tanyel konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Peki nedir bağışıklık sistemi ve biz bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Bağışıklık sistemi diğer bir adıyla immün sistem kısaca; canlıların hastalıklara karşı korunmasını sağlayan, patojenleri (virüsler, bakteriler vb. hastalık yapıcı etkenler) ve tümör hücrelerini tanıyarak onları yok etmeye çalışan işleyişin tümüne denir. Peki bu hayat kurtarıcı etkiye sahip bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak istiyorsak, düzenli egzersiz yapmalı, kilo kontrolü sağlamalı, alkol ve sigaradan uzak durmalı, stresi mümkün olduğunca en aza indirmeli, uyku düzeni sağlamalı (günlük 7-8 saat) el ve ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz.
Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmek güçlü bir bağışıklık sistemi için en önemli faktörlerden birisidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına birçok kişi vitamin ve mineral desteğine başvurur, besinlerle karşılıyamadığını düşündüğü vitamin ve mineral açığını takviye olarak dışarıdan alır fakat vitaminler ve mineraller asla tek başlarına yeterli olmayacağı gibi gerektiği miktardan fazla alınmaları, böbrek taşı, karaciğer hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.
Sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmak için vitamin ve mineraller tek başlarına etkin olamazlar düzenli ve dengeli beslenmek ana kuraldır. Örneğin düşük proteinli beslenmek vücudumuzu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır güçlü bir bağışıklık sistemi için protein-karbonhidrat-yağ dengesinin de sağlanması şarttır. Ayrıca günlük 7-9 bardak (kilo başı 30 ml) su içmek gerekir. Bunun dışında işlenmiş hazır gıdalar, aşırı yağlı ve yüksek kalorili yiyecek ve içecekler çok fazla şeker ve tuz tüketimi, hızlı kilo artışı, bağışıklık sistemimize olumsuz etki sağlar.
Örnek dengeli beslenme menüsü;
Kahvaltı; 1 haşlanmış yumurta 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir ya da 2 tatlı kaşığı lor peyniri 4-5 adet az tuzlu zeytin Mevsim yeşillikleri, domates, salatalık 1-2 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün; 1 orta boy mevsim meyvesi 5-6 adet çiğ badem ya da 1-2 adet ceviz içi
Öğlen yemeği; 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği (yaklaşık 7-9 yemek kaşığı) 1 kase bol yeşillikli, limonlu, zeytinyağlı salata 1 kase yoğurt 1-2 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün; 1 orta boy mevsim meyvesi 1 su bardağı kefir ya da süt
Akşam yemeği; 1 porsiyon et ya da balık 2-3 yemek kaşığı bulgur pilavı 1 kase yoğurt 1 kase mevsim yeşilliklerinden oluşan limonlu, zeytinyağlı salata
Ara öğün; 1 küçük kase sütlü tatlı ya da 2 cup sütlü dondurma 1 avuç içi kadar karışık kuruyemiş