Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin 2024’te yüzde 2,7, 2025’te ise yüzde 3,1 oranında büyüme öngörüsünde bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM), tarafından açıklanan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporuna göre, Türkiye’de ekonomi yönetimi, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırdı.
Raporda, Türkiye’de geçen yıl yüzde 3,5 büyüme beklentisinin ötesinde, ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,7 ve gelecek yıl ise yüzde 3,1 olarak tahmin edildiği belirtildi. Ayrıca, geçen yıl yaşanan büyük çaplı depremlerin etkilerinin genellikle deprem bölgesiyle sınırlı olduğu ve ekonomik açıdan bakıldığında, bu bölgelerdeki yeniden inşa harcamalarının ekonomik aktivitedeki aksamayı kısmen telafi ettiği vurgulandı.
Raporda, enflasyonun 2024’te Türkiye’de düşmesinin beklendiği, ancak fiyat artışlarının 2025’e kadar çift haneli seviyelerde kalmasının öngörüldüğü ifade edildi. Küresel düzeyde, 2023’te dünya ekonomisinin, parasal sıkılaştırma ve politika belirsizliklerine rağmen beklenenden daha dirençli olduğu ve çeşitli şoklara rağmen güçlü iş gücü piyasalarıyla desteklenen tüketici harcamalarının devam ettiği belirtildi.
Ancak, rapor aynı zamanda beklenenden güçlü ekonomik büyümenin kısa vadeli riskleri ve yapısal zayıflıkları maskelediğini vurgulayarak, yüksek faiz oranları, çatışmaların tırmanması, yavaşlayan uluslararası ticaret ve artan iklim felaketleri gibi faktörlerin küresel büyüme önünde ciddi zorluklar oluşturduğuna dikkat çekti.
Raporda, dünya ekonomisinin 2023’te resesyonu atlattığı, ancak uzun vadeli bir düşük büyüme döneminin göründüğü ifade edildi. Ayrıca, ABD ekonomisinin beklenenden iyi performans gösterdiği, ancak 2024’te yavaşlayarak yüzde 1,4’e düşeceği ve 2025’te yüzde 1,7 büyüyeceği tahmin edilmektedir. Avrupa’nın yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle zorlu bir ekonomik görünümle karşı karşıya olduğu ve Çin’in ılımlı bir yavaşlama yaşayacağı da raporda belirtildi.