Bolu’da 4.8 büyüklüğünde deprem

Bolu’da meydana gelen deprem İstanbul başta olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Depremin büyüklüğü 4.8 olarak açıklandı.

Bolu’da 4.8 büyüklüğünde deprem
Yayınlama: 16.03.2023
A+
A-

Bolu’da saat 13.55’de 4.8 büyüklüğünde meydana geldi.Deprem sonrası AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nden peş peşe açıklamalar yapıldı. AFAD depremin derinliğini 8.13 km olarak duyururken Kandilli Rasathanesi 9.6 km olarak paylaştı.

Sarsıntının merkez üssü, Bolu şehir merkezine 9 kilometre mesafede. Zonguldak’la aradaki mesafe ise 75 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan sarsıntı İstanbul başta olmak üzere çevre illerden de hissedildiği bildirildi.

AFAD BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

AFAD Başkanı Yunus Sezer de yaptığı ilk açıklamada, ‘Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.’ dedi.

İSTANBUL VALİSİ: OLUMSUZ DURUM İHBARI ALINMAMIŞTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından bir açıklama paylaştı. Yerlikaya, ‘13.55’te Bolu merkezli AFAD verilerine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle #İstanbul’da herhangi bir olumsuz durum ihbarı alınmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun.’ ifadelerini kullandı.

BOLU VALİLİĞİ: TÜM VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN

Depremin ardından Bolu Valiliği bölgede herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını duyurdu. Valilik açıklamasında, ‘İlimizde saat 13:55’de 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası tüm ekiplerimiz sahada tarama çalışmalarına ivedilikle başlamış olup şuana kadar resmi makamlara iletilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.’ denildi.

 

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Erkan Kılıç da şu açıklamaları yaptı; Hastanelerimize intikal eden bir olumsuzluk yok. Deprem hissedildi ardından artçılar da oluştu Bolu depreme alışık bir şehir. Biz de yaşanan herhangi bir olumsuzluk yok. Şu an itibarıyla her şey kontrol altında. İnşallah ülkemiz depremlerle karşı karşıya gelmez. Bizler bu konuda neler yapabilir noktasında çalışmalarımız vardı. Depreme yoldayken yakalandım. Toplantıyı da ertelemek zorunda kaldık. Çalışmalarımız deprem konusunda devam ediyor. İlimizde yaşanan herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Herkese geçmiş olsun diyorum

“İZMENMESİ GEREKEN BİR DEPREM”

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.8’lik depremi değerlendirdi. Ersoy’un açıklamaları şöyle;  Harita üzerindeki yerine baktım. Bu Düzce depreminin meydana geldiği fay kırığının doğusunda değil, biraz kuzeyinde. Daha küçük bir fay üzerinde görülüyor bu depremler ve bir kaç tane de artçısı var. Bolu merkezden biraz daha uzak. Düzce depreminin devamındaki fay üzerinde değil daha kuzeyindeki daha kısa mesafeli, kısa bir fay üzerinde gelişen depremler gibi görünüyor. Kızılahıl denilen bir yerleşim yeri.

Tam kuzey anadolu fayının üzeirnde değil de onun başka kolları ve uzakta küçük kolları üzerinde artçıların olduğunu görüyorum. O Ana şokta onun üzerinde. Bu bir anlamda bence daha iyi olabilir.

4.8 YENİ BİR DEPREM Mİ? ARTÇI MI?

Bu başlı başına bir deprem rahatlıkla. Çünkü onun da artçıları var bir kaç tane. Harita üzerinden gördüğüm kadarıyla tam kuzen anadolu fayının üzerine oturmuyor. Kuzeydeki daha küçük bir parça fay parçası üzerinde görülüyor. Bence bu haber kötü bir haber değil, daha iyi bir haber gibi.

MEYDANA GELEN DEPREM YENİ FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ?

Burada yok. 1957 depremi var daha doğuda. Daha güneyde ise 1967 depremi var. Adapazarı diye depremi geçer. Buralarda önemli bir deprem yok. Buradaki fayda da daha büyük bir deprem beklemek doğru olmayabilir.

Bir deprem yerin içinde meydana geliyor. Kilometrelerce mesafede. Bu tür bir sarsıntını yapı stoğunu sallaması bile zaten uğultu verir. Bu çok normaldir. Daha büyüklerinde daha büyük uğultular meydana gelir. Bu sesler çok normal. Duyulabilecek bir ses diye düşünüyorum. Yerden çok büyük bir uğultunun geldiğini düşünmüyorum.

OLASI İSTANBUL DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?

Kesinlikle değil. Bu deprem İstanbul’da beklediğimiz bir depremin kesinlikle ve kesinlikle öncüsü filan değil. Onun altını çizerek söyleyelim. Sosyal medyadaki bu haberler ancak yanlış haberler. Haber kirliliği. Gerçek haberleri yansıtmıyor. Bu büyüklükteki deprem zaten oluyor.

Asıl önemli olan Hatay, Maraş, Malatya civarındaki depremler… Onlar da 9 ayda meydana gelmesi deprem sayısı 40-45günde meydana geldi. Bu muazzam bir aktivite. Bu aktivite en az 1 yıl devam edecek. Çok merak ediyorum 1 yıl sonunda Türkiye’de normal şartlarda 24 bin 25 bin deprem meydana geliyordu. Bu aktiviteyle beraber deprem sayısı kaç olacak çok merak ediyorum. Herhalde 50 binin üzerine çıkabilir ki bu da 2-2,5 yılda bir meydana gelebilecek deprem sayısı. Çok önemli bir artçı sürecinden geçiyoruz.

Ayrıca bu depremin İstanbul depremini tetikleyeceği de çok sipekülatif bir yaklaşım olur. Bilimsel değildir. Üstelik iyi bir haber olarak da Bolu merkezde kuzey anadolu fayın üzerine düşen fay değil. Yine kuzey anadolu fay sistemi içerisinde ama daha küçük bir fay kırığı üzerinde meydana gelen depremler ve onu izleyen artçı depremler var. Bu bakımdan ilk endişemin biraz daha azalttım.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.