EYT yeni yılda meclise getirilecek mi?

Emeklilikte yaşa takılan yüz binler, yeni yılla birlikte EYT kanun teklifinin bir kez daha Meclis’e gelmesini bekliyor.

EYT yeni yılda meclise getirilecek mi?
Yayınlama: 08.01.2019
A+
A-

Emeklilikte yaşa takılanlar seslerini duyurmaya devam ediyor. Yurdun çeşitli bölgelerinde toplanan vatandaşlar, hükümetten yeni yılda bir adım bekliyor. Binlerce kişi son olarak Samsun’da buluştu ve taleplerini sıraladı. İlte detaylar…

6 ARALIK: EYT’LİLER SAMSUN’DA BULUŞTU

Samsun’da üçüncü kez buluşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Dayanışma ve Dayanışma Derneği (EYT) üyeleri, haklarını istedi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), güç birliği toplantılarına devam ediyor. EYT’liler Samsun’da üçüncü kez buluştu. Büyük ilgi gören toplantıda EYT’liler eski Makro AVM’deki düğün salonunu doldurdu. EYTSYD Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak yaptığı konuşmada haklarını istedi. Grup, müzik eşliğinde alkış tuttu.

Toplantıya Ankara ve İstanbul’un yanı sıra bir çok ilden de katılım oldu.

CHP’DEN EYT AÇIKLAMASI

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, partisinin Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar ile asgari ücrete yönelik açıklama ve eleştirilerde bulundu.

Emeklilikte yaşa takılanların, hak etmedikleri bir şeyi değil, ödedikleri pirimin karşılığını almak istediklerine işaret eden Karabat, emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik hakkı tanınması halinde bütçeye yansıyacak tutarın 2019 yılı bütçesinin yüzde 2’sine tekabül edeceğini öne sürdü. Karabat, partisi açısından bu maliyetin tercih edilebilir olduğunu da bildirdi.

“Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunuyor.” iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunan Karabat, “Türkiye’de emeklilerin yüzde 71’i 56 yaş üzerinde. Türkiye’de genç emekli diye bir şey yok.” diye konuştu.

 

30 ARALIK: “EYT’LİLER SAĞLIKTAN FAYDALANMALI”

Emeklilikte sosyal devlet ilkesinin esas alınması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Emekli olabilmek için sigortalı olma koşulunu sağlayan ve prim gün sayısını doldurarak yaşı bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanabilmeli. Başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere emeklilik için yaş haddini bekleyen çok sayıda kişi ile aileleri mağdur edilmemeli. Yaşı beklerken çalışmayanlar ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeli. Bu süreçte çalışanlardan ise sağlık primi alınmalı” diye konuştu.

Emeklilikte yaşı bekleyen ve çalışmayanların sağlık hizmetinden faydalanamadığını dile getiren Başkan Palandöken, “Emekli olmak için sigortalı olma süresini dolduran ve prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirip yaş haddinden bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu yüzden çok sayıda esnafımız ile aileleri de mağduriyet yaşıyor. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere emekli olma koşullarını sağlayan ancak yaşa takılanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesinin önü açılmalıdır. Emeklilikte sosyal devlet ilkesi esas alınarak devlet baba evladına sahip çıkmalıdır. Emeklilikte yaşı beklerken çalışmayanlardan sağlık primi alınmamalı, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmelidirler. Ancak yaşı beklerken çalışanlardan sağlık primi alınmalıdır. Öte yandan esnaf ve sanatkarlarımıza sadece yatarak tedavilerinde değil, rapora dayanan hastalık ve ayakta tedavilerinde de geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir” şeklinde konuştu.

28 ARALIK: IMF POLİTİKALARI NEDENİYLE SORUNLAR ÇÖZÜLEMİYOR

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, IMF politikaları yüzünden emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının hala çözülemediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Çünkü IMF’nin bize dayattığı bu yanlış politikalar, hepimizin geleceğini de kararttı. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti devletinin Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanımız, bu taşeron şirketlerdeki arkadaşlara kadro vererek küresel emperyalizme karşı küresel güçlerin ülkemiz gibi ülkelere dayattığı yanlış, haksız ve adaletsiz uygulamalara karşı bir meydan okuma yapmıştır. Türkiye’de belediyeler, KİT’ler, bakanlıklar, özel idare dahil toplam kamuda çalışan kadrolu işçi sayımız 170 bindi. Bir çırpıda bunun yaklaşık 5 katına yakın arkadaşımız kadrolu oldu. Bu bir reformdur, devrimdir.”

MALİYETİ AÇIKLANMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Gürer, emeklilikte yaşa takılanların, geriye dönük işletilen bir yasayla mağdur edildiğini, öte yandan bu kesime emeklilik hakkı tanınması durumunda maliyetin ne olacağının ise açıklanmadığını ileri sürdü.

2006 yılında yürürlüğe giren bir düzenleme ile emeklilik aylıklarının giderek düşürüldüğünü anlatan Gürer, 48-50 yaş arasında olup da emekli olamayan vatandaşların iş bulamadığını, bu kişilerin 65 yaşına kadar maaş da alamayacaklarını kaydetti.

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının 2019 yılında çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Gürer, iktidarın emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını 2019 yılında çözüme ulaştırması gerektiğini ifade etti.

19 ARALIK: EYT’LİLERİN HAKKI VERİLMELİDİR

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Destici, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda da açıklamalarda bulunarak “EYT’lilerin hakkı verilmelidir.” dedi.

‘BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİ´

Emeklilikle yaşa takılanların haklı talepleri olduğunu ifade eden Destici, şunları söyledi:

“Önce devlet tarafından verilmiş bir hak daha sonra başka kanuni düzenlemelerle vatandaşın elinden alınmamalıdır. Bu yanlıştan geri dönülmeli ve emeklilikte yaşa takılanların hakkı olan hak ettiklerindeki emeklilik kendilerine bir an önce verilmelidir. Burada bütçe dengelemesinden bahsedilmektedir. Devletimizin bunu karşılayacak parası olduğuna biz inanıyoruz. Devletimizin bu gücü vardır. 3 bin 600 ek gösterge beklentisi içinde olan öğretmen, din görevlisi, uzman jandarma, polis, hemşirelerimiz var, bunlara verilen sözün yerine getirilmesini biz bekliyoruz.

Bütün bu konuştuğumuz taleplerin hepsi verilmiş olsa en fazla 40 milyar TL yıllık maliyetinin olduğunu görüyoruz. Bu da en yüksek hesaplamalarla çıkan rakamdır. Bütçeye baktığımızda Türkiye, 117 milyar sadece faize para ödüyor. Biz bu faiz illetinden memleketimizi kurtarırsak bu vatandaşlarımızın bütün taleplerini yerine getirdiğimiz gibi onların istediğinin 2 ya da 3 katını verebilecek bir kaynağı da oluşturabilme gücüne sahibiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.