Galatasaray’da yenilgi sonrası açıklama!

Galatasaray’da yenilgi sonrası açıklama!
Yayınlama: 13.12.2023
A+
A-

Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden temsilcimiz Galatasaray, A Grubu’ndaki son maçında Danimarka ekibi Kopenhag ile karşı karşıya geldi. Sarı-kırmızılı temsilcimiz Devler Ligi’nde devam edebilmek için hayati önem olan maçta Kopenhag’a 1-0 yenilince Avrupa Ligi’nin yolunu tuttu. Sarı-kırmızılı ekibin Şampiyonlar Ligi’ne veda ettiği maçı köşe yazılarında değerlendirdi.

Kopenhag, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu’nun 6’ncı haftasında Galatasaray ile karşı karşıya geldi. Zorlu müsabaka Parken Stadyumu’nda oynandı. Kritik mücadelede İtalya Futbol Federasyonu’ndan Daniele Orsato düdük çaldı.

DEV MAÇIN İLK 11’LERİ

Kopenhag: Grabara, Diks, Vavro, Ankersen, Lerager, Claesson, Goncalves, Jelert, Achouri, Elyounoussi, Falk

Galatasaray: Muslera, Boey, Davinson, Abdülkerim Bardakcı, Angelino, Torreira, Kaan Ayhan, Tete, Zaha, Kerem Aktürkoğlu, Icardi

Kopenhag, Galatasaray’ı 1-0’lık skorla geçmeyi başardı ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde turladı. Galatasaray bu sonuçla birlikte grup 3’üncüsü oldu ve yoluna Avrupa Ligi’nde devam edecek.

Kopenhag’ın golünü 58’inci dakikada Lukas Lerager kaydetti. Lukas Lerager, 90’ıncı dakikada ikinci sarıdan atıldı ve takımını 10 kişi bıraktı. Galatasaray, Devler Ligi’nde grup aşamasını 5 puanla tamamladı.

Grubun diğer maçında ise Alman devi Bayern Münih, Old Trafford’da Manchester United’ı 1-0 devirince Aslan, Avrupa’da kaldı. Münih 16, Kopenhag 8 puanla Son 16 Turu’na yükselirken, Galatasaray 5 puanla Kupa 2 biletini aldı, Manchester United ise 4 puanla Avrupa’ya veda etti.

Sarı kırmızılı ekip, Kopenhag karşısında 3 puana uzanmış olsaydı, 2,8 milyon Euro galibiyet primi kazanacaktı. Galatasaray, son 16 turu vizesini de alsaydı 9,6 milyon Euro’yu da elde etmiş olacaktı.

Galatasaray’ın Kopenhag’a yenilerek Şampiyonlar Ligi’ne veda ettiği maçı köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar…

BERABERLİK, DEVLER LİGİ’NDEN ETTİ – TUNÇ KAYACI

Kopenhag’da rahatlıkla Şampiyonlar Ligi’ne gidebileceğimiz bir rakip vardı karşımızda. İç sahada seyirci baskısını hissettiren Kopenhag önünde ilk yarıda her şey istediğimiz gibiydi tek yapamadığımız goldü. Geriden ayağa paslarla set hücumlar denedik ancak ısrarla hava topu denemelerimiz uzun boylu rakip defans karşısında etkisiz kaldı. Ön alan baskımız Kopenhag’a istediği ritmi yakalamasına imkan sağlamadı. Ancak dün gece Devler Ligi seviyesini yakalaması gereken ve bu nedenle transfer edilen iki kanat Zaha ve Tete yetersiz kalınca Okan Buruk’un gol planları tutmadı. İkinci yarı beklentimiz risk alan bir Galatasaray ve gol üzerineydi. Ancak Okan Buruk her zaman ki gibi oyuncu değişikliği konusundaki tavrını bu maçta da sürdürdü ta ki kalemizde golü görene kadar. Sonrası malum ast üste hamleler ve oyunun bitimine kadar rakip alandaki hücumlarımız vardı. Özellikle sağ kanattan Ziyech’in kavisli ortalarında rakip defansın hatalarını bekledik ama olmadı.

YAZIK OLDU

Bakambu hücuma heyecan kattı hareket getirdi ama ev sahibi kalenin önüne adeta duvar ördü. Bu maçın kolay olmayacağını ve Kopenhag’ın iyi bir iç saha takımı olduğunu biliyorduk. Gönül isterdiki sahaya çıkan değil maçı bitiren 11’i tercih etseydi Okan Buruk daha gerçekçi olurdu. Şampiyonlar Ligi’ne buruk veda ederken artık yolumuza Avrupa Ligi ile devam etmek gecenin tesellisiydi. Açıkçası bizden çok iyi değil ve daha kaliteli olmayan ama oyun disiplini yüksek bir takımı geçemedik. Sanırım İstanbul’daki beraberlik bizi Şampiyonlar Ligi’nden etti yazık oldu.

EN AZINDAN AVRUPA’YI HAK ETTİ – ERMAN ÖZGÜR

İlk 10 dakikalık iç saha baskısı vızıltı gibi geldi Galatasaray’a. Kopenhag’ı özellikle Kaan ve Torreira uyumu ile orta sahada çok pas yaptırmadan durdular. Sanchez ve Abdülkerim’in de güvenli oyunları ile ilk yarının büyük bölümü Kopenhag’ın sahasında oynandı. Savunma kısmı neredeyse kusursuz olmasına rağmen hücumda kalabalık savunan Kopenhag’a karşı Tete ve Zaha kademeli savunmalara karşı etkisiz, İcardi ve Kerem de doğru yerlerde topla buluşamayınca pozisyonsuz kalmamızın detayları oldular. Yine de ilk yarı özelinde stratejik maçın deplasmanda olmasına rağmen iyi tarafında Galatasaray vardı. 2. yarının başında yine iki takımda az oyuncu ile yerleşmiş savunmalara hücum etmeye ve hata bekleyerek oynamaya devam ettiler. O hatayı bir anlık dalgınlıkla yapan Galatasaray oldu.

TESELLİ OLDU

Soldan gelen Kopenhag takımında güzel pasları Lerager bitirdi. Okan Buruk hiç vakit kaybetmeden riskleri almaya başladı. Fakat müthiş kapanan Kopenhag’a karşı çok fazla kenar orta deneyen Galatasaray Kerem ile bulduğu fırsatı değerlendiremeyince maçta geri dönemedi. Bayern’in deplasmanda kazanması ile UEFA’ya devam etmek mağlubiyetin tesellisi oldu. Ne olursa olsun Şampiyonlar Ligi için Galatasaray oyun olarak Avrupa’da devam etmeyi de sonuna kadar hak etti.

KOPENHAG’IN ÖNÜNDE BİTİRMELİYDİ – SERKAN AKCAN

Manchester United ve Bayern Münih’e karşı harika performanslara çıkan Galatasaray’ın Kopenhag deplasmanında hem oynadığı futbol hem de aldığı sonuç şaşırtıcıydı. Kopenhag takım olarak sağlam bir planla Galatasaray’a alışılagelmiş ön alan baskısı için fırsat vermedi. Abdülkerim yine harika bir maç çıkardı. Sol ayağının kalitesini oyun kurulumlarında o kadar net gösteriyor ki, sanırım ligimizde bir sol stoperi tarif ederken artık Abdülkerim’i referans olarak göstereceğiz. Şampiyonlar Ligi öncesindeki hafta bazı futbolcuların performansları teknik heyet için büyük bir yanılgıya yol açtı. United maçından önce Mertens’in, Alanya performansının ardından Tete’nin geçen hafta sonu Adana Demirspor karşısındaki iştahı Okan Buruk dahil tüm Galatasaraylılar’ı yanıltmış olsa gerek. Dün 11’de başlayan Tete, oyunda kaldığı 60 dakika boyunca beklentinin çok altında kaldı. Okan hoca 61’de Ziyech ile Mertens’i aynı anda oyuna alarak 3. bölgedeki yoğunluğu daha nitelikli hale getirmek istedi.

YENİ BİR HİKAYE OLABİLİR

Galatasaray bu sezon kurduğu kadronun Kopenhag’ın önünde bu grubu bitirmesi gerekirdi. Zaha’dan Davinson’a kadar iyi bir kadro güncellemesi yapılmışken Şampiyonlar Ligi’nden elenmek tüm Galatasaraylılarda küçük çaplı bir hayal kırıklığı yaratmış olmalı. Bayern’in, Manchester’ı yenmesiyle Avrupa Ligi’nden devam etmek yeni bir hikaye anlamına gelebilir. Nitekim geçen sezon Sevilla Kopenhag’ın yer aldığı grupta 3. Olarak Avrupa Ligi’ne inip kupayı kazanmıştı.

DUVARI YIKAMADILAR – UMUT EKEN

Kopenhag, 10. dakikadan itibaren bildik disiplinli ve sinir bozucu oyununu başlattı. Kalelerinin önünde yarım bir aya benzer, güvenli bir alan oluşturdular. Zeminde boşalttıkları büyük bölümü Galatasaray sahiplendi doğal olarak. Öyle ki, Davinson ile Abdülkerim, Kopenhag kalesine 40 metre mesafede konumlanır hale geldi. Galatasaray hepsini finalize edemese de atak devamlılığı sağlayabildi. Özellikle Kaan’ın ekstra eforu, Toreira’nın müthiş oyun bilgisi Kopenhag duvarından dönen topları alıp, orada kalmalarını sağladı.

Eksik olan her iki kanatta Tete ve Zaha’nın adam eksiltemeyişi oldu. Tete, 38’de rakibinin gördüğü sarı kart dışında neredeyse bire birde hiç adam eksiltemedi. Zaha’nın oyunda daha uzun kalmasının nedeni ise topsuz da olsa ceza alanına girebilmesi ve bu yönüyle Kopenhag için bir tehdit olmasıydı. Kopenhag maç başından beri aradığı geçişi 58’de bulup, golü de atınca müdahale aciliyet kazandı. Okan Buruk 4 dakikada 3 değişikliğe gitti. Kaan’ı da kenara çekip, 4-1-3-2 gibi bir dizilişle risk de aldı. Bu durum sonrası, biraz da Danimarkalılar’ın kabullenişiyle top da oyun da Galatasaray’da kaldı. Ancak bu durumun ciddi bir sonucu oldu. 22 oyuncunun 16-17’i kadarı Kopenhag ceza alanı ve çevresinde pozisyon aldı. Ne verkaç yapılabilecek ne de sabırla top çevrilebilecek bir alan kaldı.

Ziyech’in ortaları ceza alanında Galatasaray hücumcularıyla ne kadar buluşabildiyse, o kadar gol umudu varoldu. Burası Şampiyonlar Ligi. 6 maçlık kısa bir maraton. Kaç puan aldığınız kadar o puanları kimden aldığınız önemli. Galatasaray, Manchester’dan 4 puan alabildiği için üst tura çıkabilirdi. Kopenhag’dan 1 puan alabildiği için ‘büyük oyun’ dışında kaldı!

YENİ HEDEF AVRUPA LİGİ – METİN KARABAŞ

Şampiyonlar Ligi grup aşaması son maçında Kopenhag’a konuk olan Galatasaray, tam bir final maçına çıktı. Bir üst tura çıkabilmek için rakibini mağlup etmek zorunda olan temsilcimizde Okan Buruk beklenen on biri ile sahaya çıktı.

TEMKİNLİ İLK YARI

Maça iki takım da temkinli başlarken, orta alanda zaman zaman sert müdahaleler yaşandı. Galatasaray her iki kanattan etkili gelse de atılan ortalar yerini bulmadı. Ev sahibi ise cepheden ataklarla kalemize gelmeye çalıştı. İlk 45 dakikanın genelinde daha fazla ön bölgede kalan, skor üretmek isteyen Sarı-Kırmızılar malesef golü bulamadı. Zaman zaman temponun yükseldiği, genel olarak orta alan mücadelesi olarak geçen ilk devre 0-0’lık beraberlikle tamamladı.

GOLE ENGEL OLMADIK

Galatasaray ikinci yarıya daha fazla topla oynayarak başlasa da ileride çoğalamadı. Üst üste yapılan pas hataları birçok atağın başlamadan bitmesine neden oldu. Kopenhag ise orta alandan süratli ataklarla çıktı. 58’de böyle bir atakta Achouri içeri çıkarttı, Lerager boş pozisyonda topu ağlara gönderdi: 1-0. Okan Buruk yenen bu golün ardından, yaptığı değişikliklerle takımının hücum gücünü artırmak istedi. Özellikle Mertens ve Ziyech’in oyuna dahil olması ön bölgeye hareket getirdi. Buruk son hamlesini ise 78’de iki değişiklikle yaptı ve tüm riskleri aldı. 80’den sonra Kopenhag iyice kapandı. Temsilcimiz rakip ceza alanındaki kalabalığa çare bulamayınca, aradığı skoru da değiştiremedi. Tabii bunda basit pas hatalarının payı büyük oldu. Kopenhag’a deplasmanda 1-0 kaybederek Şampiyonlar Ligi’ne veda etsek de Bayern’in United’ı 1-0 mağlup etmesi ile yolumuza Avrupa Ligi’nde devam etmeyi başardık.

KISA VE UZUN METRAJLI FİLM! – OĞUZ DİZER

Önceki gece Ankara’da akıllardan asla silinemeyecek, unutulamaz, utanılası neticeyle ‘The end’ diyen, Meler’e savrulan yumrukla biten, bir film izledik. Hakemimiz yaralı, gönüllerimiz yaralı, üzüntümüz büyük. Bu denli kısa olup da böylesi etki yapan bir kısa film yapımı için büyük beceri, uzun süreli senaryo ve hazırlık süreci gerekir. Başardılar! Galatasaray‘ın uzun metrajlı 90 dakikalarından biri de Kopenhag da ta gösterideydi. Özellikle ilk yarı Aslanlar adına, golün dışında umut zerk eden düzeydeydi. Çok korner kullandık, pozisyon aradık fakat fileleri sarsacak beceriyi bulamadık! Fizik kalitesi mükemmel, organize rakibimiz de tork gücünü özellikle savunma anlamında, müthiş kullandı. Hücum aklını da öyle elbette. Neticede Şampiyonlar Ligi şansını da, bize bırakmadı. Şampiyonlar Ligi kalitesine yakışan Galatasaray yapısının; ikinci 45’te daha dikkatli, tabii gole daha konsantre sahada olacağını umuduyla ermedim desem yalan olur. Olur da ismiyle müsemma Lerager, bizi fena halde gerdi ve ev sahibini 58’de 1-0 öne geçirdi.

GELECEĞE UMUTLA BAK

Acaba dedim ‘Angelino, Kopenhag golcüsüne daha yakın olabilir miydi?’ Çünkü Danimarka ekibi bizim yediğimiz goldeki zaafımızı, asla örneklemedi. Hele hele 90 da kaçırdığımız değil; onların mani olduğu bir gol fırsatımız var ki… Aman da aman! Kısa film utanç, uzun film ise hüzün şelalesi modunda bitti! Sıra şimdi taze senaryo ve startta. Geçmişi dikkatle irdele, geleceğe umutla bak Galatasaray… Daha yaşanılası çok güzel günler var.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.