Gebze’de çöken 7 katlı bina, kolonlardaki dikey iflas ve sığ temelden kaynaklanan sorunlar nedeniyle yıkıldı. Antalya Belek Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Özcan, yapı güvenliğinde ihmallerin her zaman ciddi sonuçlar doğurduğunu vurguladı.
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 7 katlı bir bina çöktü, Türkiye bir kez daha yapı güvenliği sorunu ile karşılaştı..
Antalya Belek Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisi Hasan Özcan, facianın kolonlardaki dikey iflas ve temel kusurları nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.
İşte Hasan Özcan’ın o açıklamaları:
Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki 7 katlı binanın çökmesi, bir kez daha yapı güvenliği zincirindeki en zayıf halkaların sonuçlarını göstermiştir. Bir inşaat mühendisi olarak, sahadan gelen en somut teknik kanıtı merkezine alarak bu felaketi analiz etmek, gelecekteki faciaları önlemek adına elzemdir.
Bu çöküşün ardında, birbiriyle etkileşen iki kritik zaafiyet zinciri bulunmaktadır: Taşıyıcı sistemin dikey olarak iflas etmeye başladığını gösteren görsel kanıt ve binayı dış etkilere karşı savunmasız bırakan temel/zemin kusurları.
Olay yerinden gelen en çarpıcı ve mühendislik açısından en belirleyici gözlem, çökmeden hemen önce zemin kat kolonlarının dış kaplamasında meydana gelen harekettir. Kaplamanın sadece yerinden ayrılması değil, dikey olarak hizasının bozulması (kafa kafaya oturan panellerin artık oturmaması), taşıyıcı sistemin iflasının başladığının tartışılmaz kanıtıdır.
Gözlemlenen Mekanizma: Ezilme ve Kısalma
Bu iki gözlem, betonun henüz tamamen patlayıp dökülmediği durumlarda bile, kolonun artık yük taşıma kapasitesinin sonuna geldiğini ve ani göçmenin kaçınılmaz hale geldiğini net olarak gösterir. Bir yapının en kritik taşıyıcı elemanında görülen bu dikey hareket, enkazı beklemeden acil tahliye ve mühürleme gerektiren en yüksek risk sinyalidir.
Kolonlardaki bu dikey iflasın arkasında yatan yükler ve zorlamalar, binayı dış etkenlere karşı savunmasız bırakan iki büyük zaafiyetle birleşmiştir:
Yetersiz Temel Derinliği
Metro İnşaatı ve Zemin Oturması
Kapanış: Yapı Güvenliğinin Üç Temel Direği
Gebze’deki trajedi, teknik olarak ezildiğini gösteren kolon sinyalinin, doğru mühendislik ilkelerine uyulmamasıyla birleştiğinde ne kadar yıkıcı olabileceğini gözler önüne serdi. Bu facia, yapı güvenliğinde asla taviz verilmemesi gereken üç temel direği bir kez daha hatırlatmıştır:
Türkiye’deki yapı stoku, bu üç temel direğe tavizsiz bir şekilde sarılmayı gerektirmektedir. Yapısal hareketleri gösteren en ufak bir sinyal (kaplamadaki hizasızlık gibi) dahi, doğru statik hesap, doğru temel ve kaçaksız bir yapı politikası ile denetlendiğinde, felaket zincirleri başlangıcında kırılabilir. Bu üç unsurdan taviz verilmesi, her zaman yeni trajedilere davetiye çıkaracaktır.
