ABD’de gençlerle yapılan bir araştırma, gençlerin yüzde 72’sinin yapay zeka sohbet botlarıyle etkileşime geçtiğini, yüzde 50’sinin ise bu botlara güvendiğini ortaya koydu.
ABD’de 13-17 yaş aralığındaki gençlerle yapılan bir araştırma, gençlerin büyük kısmının yapay zekâ sohbet botlarıyla düzenli etkileşimde bulunduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların üçte biri, ciddi konuları bu sohbet botlarına anlatmayı tercih ettiğini belirtti.
Gençlerin %72’si En Az Bir Kez Sohbet Botu Kullandı
Araştırmaya 1.060 genç katıldı. Katılımcıların %72’si en az bir kez yapay zekâ destekli sohbet botlarını kullandığını belirtti. Gençlerin %50’si ise bu sistemlerle düzenli etkileşimde bulunduğunu ifade etti.
Tercih Sebepleri: Eğlence ve Merak
Gençlerin %30’u sohbet botlarını “eğlenceli bulduğu” için, %28’i ise “teknolojik merak” nedeniyle kullandığını aktardı. Katılımcıların %24’ü, sohbet botlarıyla gerçek kişisel bilgilerini paylaştığını söyledi.
Güven Sınırda: Gençlerin Yarısı Tavsiyelere Güvenmiyor
Yapay zekâ botlarının sunduğu önerilere güven konusunda gençler ikiye bölünmüş durumda. Araştırmaya göre, katılımcıların %50’si bu sistemlerden gelen tavsiyelere güvenmediğini söyledi. İlginç bir detay olarak, 13-14 yaş grubu, 15-17 yaş grubuna kıyasla yapay zekâya daha fazla güveniyor.
Rahatsız Edici Deneyimler de Var
Katılımcıların %34’ü, yapay zekâ ile gerçekleştirdikleri sohbetlerde zaman zaman “rahatsız edici” deneyimler yaşadıklarını dile getirdi. Buna rağmen gençlerin üçte biri, ciddi gördükleri bazı konuları bu sistemlerle paylaşmayı tercih ediyor.