Bakü kentinde düzenlenen törenle, 1992 yılında Ermeniler tarafından katledilen 613 kişi anıldı. Türkiye’den de resmi temsilciler katılarak dayanışma mesajı verdi.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 26 Şubat 1992’de yaşanan Hocalı Katliamı’nın 34’üncü yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.
Ermeniler tarafından gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden 613 kişi, Hocalı Anıtı önünde düzenlenen programla anıldı. Törene Azerbaycanlı yetkililerin yanı sıra Türkiye’den resmi temsilciler de katıldı. Katılımcılar anıta çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.
613 Kişi Hayatını Kaybetmişti
26 Şubat 1992’deki saldırılarda 63 çocuk, 106 kadın ve yüzlerce sivil yaşamını yitirdi. Hocalı’da yaşananlar, Azerbaycan tarihinin en acı olaylarından biri olarak anılmaya devam ediyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu’dan Açıklama
Törene katılan Kürşad Zorlu, yaptığı konuşmada Hocalı’da yaşananların yalnızca Azerbaycan’ın değil tüm Türk dünyasının ortak acısı olduğunu belirtti.
Zorlu, katliamda 63 çocuğun ve 106 kadının hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Yetim kalan çocuklar ve göç etmek zorunda kalan insanlar, Hocalı ile birlikte Karabağ topraklarının işgaline tanıklık etti. Azerbaycan uzun yıllar uluslararası alanda hak mücadelesi verdi ve 2020’deki askeri zaferle topraklarını yeniden özgürlüğüne kavuşturdu” dedi.
Hocalı’nın stratejik konumuna da değinen Zorlu, o dönemde kasabanın giriş ve çıkışlarının kontrolünün Karabağ’daki askeri dengeler açısından kritik olduğunu ifade etti. “Bu acıyı unutmamalıyız. Bir daha yaşanmaması için birlik ve dayanışmamızı güçlendirmeliyiz” diye konuştu.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Akgün’den Mesaj
Birol Akgün ise konuşmasında, 26 Şubat 1992’de 613 masum insanın hayatını kaybettiğini belirterek, “34 yıldır dinmeyen bir acı var. O gün yaşananlar sadece Azerbaycan’ın değil, tüm Türk milletinin ortak acısıdır” ifadelerini kullandı.
Anma programı, duaların okunması ve anıta karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.