ABD basınına göre İsrail tankları Gazze kent merkezine girdi. Yoğun bombardıman sürerken hem İsrail hem Hamas, rehinelerin hayatından Netanyahu’yu sorumlu tuttu.
ABD merkezli Axios gazetesi, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun Gazze kent merkezine tanklarla girdiğini yazdı. Haberin, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun İsrail ziyaretinden hemen sonra gelmesi dikkat çekti.
Rubio, ziyareti sırasında, “Çok kısa zamanımız var, Hamas’ın günler içinde ateşkesi kabul etmesi gerekiyor” dedi. Axios’a konuşan İsrailli kaynaklar ise ABD Başkanı Donald Trump’ın operasyonu desteklediğini ancak sürecin “mümkün olan en kısa sürede” tamamlanmasını istediğini aktardı.
Bombardıman yoğunlaştı, rehinelerle ilgili tepkiler büyüyor
AFP’ye konuşan Filistinliler, Gazze kentinde yoğun hava saldırılarının başladığını bildirdi. İsrail medyası ise bazı patlamaların Tel Aviv’den bile duyulduğunu yazdı. İsrail Savunma Bakanı Israël Katz, sosyal medyada “Gazze yanıyor, görev tamamlanana kadar pes etmeyeceğiz” mesajını paylaştı.
Aynı saatlerde İsrailli esir yakınları bir açıklama yaparak, Gazze’de hâlâ canlı rehineler bulunduğunu belirtti ve “Netanyahu esirleri siyasi çıkarları için feda ediyor” dedi. Açıklamada, bu gece esirler için “hayatta kalabilecekleri son gece” olabilir denildi.
Hamas: Netanyahu rehinelerin can güvenliğini tehlikeye attı
Hamas’tan yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yürütülen müzakereleri sabote ettiği öne sürüldü. Açıklamada, “Rehinelerin kaderi savaş suçlusu Netanyahu’nun elinde. Gazze kentindeki sistematik yıkım, onların hayatını doğrudan tehlikeye atıyor” ifadeleri yer aldı.
Hamas, ABD yönetimini de İsrail’in savaş suçlarını örtbas etmekle suçladı ve Washington’un desteğinin soykırımı derinleştirdiğini savundu.