Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Kartal İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı Semineri, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Cengiz Türkmen, Ali Apaydın, Kartal İlçe Sağlık Müdürü Muhammed Sakarya, Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Nuray Sancaklı ve Kartallıların katılım sağladığı seminerde gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının nelere yol açtığı anlatıldı. Antibiyotik direncinin giderek arttığının ve 2050 yılına gelindiğinde her 3 saniyede bir insanın bu nedenle hayatını kaybedeceğinin açıklandığı seminerde bir de çekiliş yapıldı. Çekilişte 10 dinleyiciye ücretsiz check-up hediye edildi.
Sadece aile hekimlerinin 1 yılda 128 milyon reçete yazdığı ülkemizde, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımı ile ilgili Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir seminer düzenlendi. Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Kartal İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı Semineri’ne Kartallı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Seminerde bir sunum yapan Dr. Gülfem Akengin, herkesin 6 ayda bir evinde ilaç temizliği yapması gerektiğini ve son kullanma süresi dolan ilaçların da hem ekonomiye hem de çevreye zarar verdiğini söyledi. Ülkemizde hastaların üçte birinin tedaviyle uyumsuz ilaç kullandığını belirten Akengin, antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etki gösterdiğini, soğuk algınlığı ve grip gibi virüs kaynaklı hastalıklarda veya ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antibiyotikler için geleceğin parlak olmadığını, yeni antibiyotiklerin bulunmasının çok zor ve zahmetli olduğunu belirten Akengin, deneylerde binlerce molekül arasından tek bir molekülün bulunmaya çalışıldığını söyledi. Gereksiz kullanılan antibiyotiklerin, bakterilerde direnç oluşturmaya başladığını belirten Akengin, 2050 yılında dünyada her 3 saniyede bir kişinin antibiyotik direnci nedeniyle yaşamını yitireceğini söyledi. Organ nakli, kanser tedavisi, kalça diz protezi ameliyatı gibi bazı tedavilerin etkili antibiyotikler olmadan yapılamayacağını belirten Akengin, sadece aile hekimlerinin Türkiye’de yılda 128 milyon reçete yazdığını ve bu reçetelerin 40 milyonun antibiyotik içerdiğini söyledi. Gerekmedikçe antibiyotik kullanılamamasının yanı sıra hekim onayı olmadan antibiyotik tedavisinin kesilmemesi, başkasının antibiyotiğinin kullanılmaması, eskiden kullanılan antibiyotiğin hekim onayı olmadan yeniden kullanılmaması gerektiğini belirten Akengin, bakterilerin de yaşama içgüdüsü ile hareket ettiğini ve zamanla direnç geliştirdiklerini söyledi.
Seminerin sonunda dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Dr. Gülfem Akengin’e Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Türkmen tarafından çiçek takdim edildi. Kartal İlçe Sağlık Müdürü Muhammed Sakarya’nın da katıldığı seminerde daha sonra yapılan çekiliş ile Kartal’daki özel hastanelerde geçerli olan 10 adet check-up hediye edildi.