Kayseri ve Sivas’ta şiddetli depremler!

Kayseri’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından Sivas Gürün’de saat 4.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Kayseri ve Sivas’ta şiddetli depremler!
Yayınlama: 07.03.2023
A+
A-

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre Kayseri’de Kayseri’nin İncesu ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 14.47’de gerçekleşen deprem 12.8 km derinlikte gerçekleşti. Depremler birçok ilde hissedilirken AFAD Başkanı Yunus Sezer, “An itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan deprem uzmanı Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında, “Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün.” dedi.

Deprem anında Yılanlı Dağ’dan yükselen toz bulutu cep telefonu görüntülerine yansıdı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı.

DAKİKALAR SONRA İKİNCİ DEPREM

 AFAD verilerine göre Kayseri’nin Hacılar ilçesinde saat 14.48’de 4.4 şiddetinde bir sarsıntı daha kaydedildi.

 4.3 ŞİDDETİNDE ÜÇÜNCÜ BİR DEPREM 

İlk iki depremin ardından bölgede saat 14.53’te bir sarsıntı daha kaydedildi.  AFAD depremin şiddetini 4.3 olarak duyurdu.

AFAD verilerine göre, İncesu merkezli sarsıntı, yerin 6.95 kilometre derinliğinde oldu.

NACİ GÖRÜR: GEÇMİŞTE BÜYÜK DEPREMLER ÜRETMİŞTİR

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzeinden yaptığı paylaşımda Sivas ve Kayseri’de peş peşe yaşanan depremler sonrası açıklama yaptı.

AFAD BAŞKANI: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

AFAD Başkanı Yunus Sezer: “Kayseri ilimiz İncesu ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır.

Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz olası olumsuz bir duruma karşın hazır durumdadır.  Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarım” dedi.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: EKİPLERİMİZ SAHADA

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da depremler nedeniyle şu an için olumsuz durum olmadığını belirterek, “İncesu belediye başkanımız ve bazı muhtarlarımız ile görüştüm. An itibariyle olumsuz bir durum gözükmüyor. Ekiplerimiz sahada. Rabbim her türlü afetlerden bizleri korusun” açıklamasında bulundu. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Kayseri Vali Vekili Şenol Esmer sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmediğini, birimlerin saha kontrol çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

SİVAS GÜRÜN’DE DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın merkez üssünü Gürün ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 17.18’de oldu. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Gürün’ün yanı sıra çevre ilçelerde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremle birlikte vatandaşlar evlerinden çıktı. Depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü ilçeye bağlı Yuva köyü, büyüklüğünü ise 4.5 olarak açıkladı.

Yuva köyü muhtarı Abidin Gürbüz, köyde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını, hafif sarsıntı hissettiklerin söyledi. Deprem çevre ilçelerde de hissedildi.

GÜRÜN BELEDİYE BAŞKANI: HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, depremin ardından son duruma ilişkin TRT Haber’e şu açıklamalarda bulundu:

İlçemizde herhangi olumsuz bir durum yok. Maraş depreminden sonra ara ara olan depremlerden dolayı artık vatandaşlarımız adapte oldular. Herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmadı. Arkadaşlarımız sahadalar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasar alan binalarımızı geziyorlar. Herhangi bir yıkım yok şu anda.

Belediye binasının hasarlı olduğunu söyleyen Çiftçi, “Binamız ağır hasarlı çıkınca, belediyemizi, belediyemize ait iki katlı binaya taşıdık. İşlerimiz 10 gün gecikmeli olarak başladı. Şimdi vatandaşlarımıza yeni binada hizmet veriyoruz. Şu son depremde herhangi bir yıkım olmadı” bilgisini verdi.

 “7 ÜZERİNDEKİ DEPREMLER MÜMKÜN”

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Deprem Uzmanı Süleyman Pampal, Kayseri’de gerçekleşen depremleri değerlendirdi. Türkiye’de her an her yerde depremin olabileceğini belirten Pampal, “Türkiye’nin önemli fayının orta kesimlerinden biri bu. Tuz Gölü fayı da yıkıcı Deprem yaratma kapasitesine sahip. Tuz Gölünün de doğu ucunda depremler oluyor. Maalesef bu Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaşadığımız 3 depremin dışında bu. Bu farklı bir fayın üzerinde. Bundan sonra da olabilir. Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün.” dedi.

MARMARA’YI ETKİLER Mİ?

‘Kayseri’de meydana gelen depremler Marmara’yı etkiler mi? sorusuna da yanıt veren Pampal, “Marmara depremini tetikleme ihtimali yok. Kırılmaya hazır Yedisu fayı var, enerji biriktiriyor. Kırılacaksa orası kılır dedik, bunu söylemeye devam ediyoruz. Ama Marmara’yla hiçbir ilgisi yok.” dedi.

“DEPREMLER ÖNCÜ DEĞİL ARTÇI”

CNN TÜRK deprem danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Aynı fay üzerinde olmamasına rağmen bu sarsıntıdan dolayı çarpışmadan dolayı çevrede bölgelerde depremler olması normal. 11 ilde yıkımın yaşandığı alanların çevresinde bu yıkımların olması çok normal. Bunlar öncü olarak kabul etmemek gerekir artçı depremler olarak görülmelidir. Bizim ülkemizde maalesef 5,5 büyüklüğünü bulduğu zaman biz biraz kaygı duyuyoruz. Kötü yapı stoğu olan binalarda hasar meydana getirebiliyor. 11 ildeki hasarlı yapılarda bu tür depremler çok tehlikeli olabilir. Zaten binalar yorgun. En ufak darbeyle yıkılabilir. Hele sağında solunda eşya çıkarmak gibi bir eylem içinde olmak son derece tehlikeli. Vatandaşların binaların yakınından bile geçmemesi gerekiyor değil içine girmek. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Deprem bölgelerinde 5,5 büyüklüğüne kadar artçılar olabilir. Eşyalarını kurtarmaya çalışan vatandaşlar böyle depremlere yakalanabilir. Her şeyden önemlisi emniyet şeritlerinin bu binalardan uzaklara çekilmesi gerekiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.