Türkiye’de, kimyasallar yönetiminde yeni bir dönem başladı.
Takılarda da yoğunluklu olarak kullanılan kimyasallar kayıt altına alınacak ve insan sağlığı ile çevreye olabilecek olumsuz etkileri tolere edilebilir seviyeye çekilecek. Kimyasal madde imalatçısıyla ithalatçıları Çevre Bilgi Sistemi’yle takip edilecek. “Kimyasal Kayıt Sistemi” üzerinden imalat ve ticari firma bilgilerinden ortak dosya oluşturacak.
Türkiye’de, kimyasallar yönetiminde yeni bir dönem başladı. Kimyasalların insan sağlığı veya çevreye olabilecek olumsuz etkileri tolere edilebilir seviyeye çekilecek. Kimyasallar kayıt altına alınacak. Maddelerin imalatçıları ve ithalatçıları Çevre Bilgi Sistemi içerisindeki “Kimyasal Kayıt Sistemi” üzerinden “Madde Bilgi Değişim Forumu”na maddelerine ilişkin bilgilerini girerek, ortak kayıt dosyası oluşturmak amacıyla aynı maddeyi imal ya da ithal eden diğer firmalarla konsorsiyumlar oluşacak. 60 madde ve madde grubuna yasaklama ve kısıtlama getirildi. Kanserojen ve ciltte hassasiyet oluşturan maddeler tespit edilen küpe, kolye, bilezik ve zincirler bu yılın sonundan itibaren yasaklanacak.
İNSAN VE ÇEVRENİN DAHA AZ ETKİLENMESİ HEDEFLENİYOR
Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK Yönetmeliği) 23/06/2017 tarihli ve 30105 sayılı Mükerrer Resmi gazete’de yayımlanmıştı. Bu Yönetmelik ile birlikte artık ülkemizde kimyasallar yönetiminde yeni bir dönem başlamıştı. KKDİK Yönetmeliği ile kimyasalların insan sağlığı veya çevreye olabilecek olumsuz etkileri tolere edilebilir seviyeye çekilecek. Kimyasalların imalatçıları, ithalatçıları ve alt kullanıcıları kimyasalların imalatından bertarafına kadar geçen süreçte güvenli kullanımını sağlamakla sorumlu olacak.
KAYIT SİSTEMİNE BİLGİLER GİRİLECEK
Yenişafak’ın haberine göre; Kimyasallar kayıt altına alınacak. Artık yılda 1 ton ve üzerinde imal edilen, kendi halinde, karışım içerisinde veya eşya içerisinde ithal edilen maddeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığından kayıt numarası almadan piyasaya arz edilemeyecek. Kayıt hükümleri imalatçıların ve ithalatçıların imal, ithal ettikleri maddelere ilişkin veriler oluşturmalarını; bu maddelere ilişkin riskleri değerlendirmek için bu verileri kullanmalarını ve uygun risk yönetim önlemleri geliştirip tavsiye etmeleri gerekecek. Maddelerin kayıtları 1 Ocak 2021 tarihinde başlayacak. Bu tarihe kadar maddelerin imalatçıları ve ithalatçıları Çevre Bilgi Sistemi içerisindeki “Kimyasal Kayıt Sistemi” üzerinden “Madde Bilgi Değişim Forumu”na maddelerine ilişkin bilgilerini girerek, ortak kayıt oluşturacak.
60 MADDEYE YASAK GELDİ
60 madde ve madde grubuna yasaklama ve kısıtlama getirildi, uygulamaya aşamalı olarak geçilecek. Yeni kısıtlanan maddelerden biri vnikel olup, kanserojen ve ciltte hassasiyet oluşturan bir madde olarak sınıflandırılmış olan nikelin cilt ile doğrudan ve uzun süreli temas etmesi söz konusu olan eşyalarda (küpe, kolye, bilezik ve zincirlerde) kullanımı bu yılın sonundan itibaren yasaklanacak. Yasaklama ve kısıtlama getirilmemiş maddeler ise 2024 yılından itibaren izin sürecine geçilecek.