Kuru kayısının 4 önemli faydası

Taze kayısıların özel bir teknikle kurutulmasından meydana gelen kuru kayısının sağlığa olan faydaları inanılmaz!

Kuru kayısının 4 önemli faydası
Yayınlama: 02.08.2020
A+
A-
Taze kayısıların özel bir teknikle kurutulmasından meydana gelen kuru kayısının sağlığa olan faydaları inanılmaz! Yüksek besin değerine sahip olan kuru kayısı A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kuru kayısının 4 önemli faydasını açıkladı ve kuru kayısının zararları hakkında bilgi verdi.
 
 
1-Yüksek miktarda lif içerir
Bir porsiyonunda (3-4 adet) 2 gram lif bulunur, günlük ihtiyacın yüzde 8’ini karşılar. Lif dengeli beslenmenin hayati bir parçasıdır. Sindirim sisteminizin düzenli olarak çalışmasını sağlar ve vücudunuzdaki kirleri temizler. Lifli bir diyet yediğinizde, doğal olarak kilonuzu düzenler ve hatta kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz.
 
 
2- Kalorisi düşüktür
 
 
1 porsiyonu (28-30 g) 3 veya 4 tanedir, ortalama 56 kcal içerir. Lif ve besin öğeleri zenginliği sayesinde uzun süre tokluk sağlar.
 
 
 
3- Yüksek besin öğeleri içerir
Bir bardak kuru kayısı, vücudunuzun günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 94’ünü ve demirinin yüzde 19’unu sağlar. Kuru kayısı, kemiklerinizi güçlendiren ve sinir fonksiyonunu koruyan, kilo yönetimine yardımcı olan ve kemik erimesiyle savaşan kalsiyum minerali içerir. Ayrıca endişeli veya stresli hissettiğinizde sakinleştirici özelliklere sahip olan magnezyum mineralini barındırır. Magnezyum beraberinde kas spazmları ve kramplara yardımcı olabilir ve uykusuzluğa karşı rahatlama sağlayabilir.
 
 
Koyu turuncu ve kahverengi renkli kuru kayısılar yüksek A vitamini zenginidir. A vitamini Hücre büyümesini teşvik eder, bağışıklık sistemini düzenler, iyi görüş sağlar, kemikleri sağlıklı tutar ve üreme sistemine yardımcı olur. Beyin fonksiyonuna ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan ve vücut hücrelerindeki sıvı dengesini korumayı sağlayan bir elektrolit olan potasyumu içerir.
 
 
4-Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır
Kuru kayısı genellikle fındık gibi bir kabuklu yemişle tüketilir. Kabuklu yemişler doğal yağ içerikleri nedeniyle mide boşalmasını geciktirir ve kan dolaşımına glikoz salınmasını yavaşlatır. Kabuklu yemişler kayısı da dahil düşük ila orta glisemik indeksli kurutulmuş meyvelerle birleştirildiğinde kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcıdır.
 
 
Kuru kayısının zaraları
Besin içeriği taze ve kuru meyveler arasında benzerdir. Ana fark, kurutulmuş versiyonun genellikle C vitamini bakımından daha düşük olmasıdır. Sülfitlere duyarlı kişiler; kuru kayısı kükürt içeren bileşiklerle işlem gördüğü için ticari olarak kurutulmuş kayısılara özellikle astım ataklarını tetikleyebileceğinden dikkat etmelidir. Organik kuru kayısılar kimyasal içermez.
 
 
Sülfitler sağlıklı bağırsak bakterilerine zarar verebilmektedir. İrritabl bağırsak sendromu olan bireyler için sindirimi zor olabilir ve gastrointestinal (ishal, kabızlık, karın ağrısı vb.) rahatsızlığa sebep olabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.