Yeni kıtalararası balistik füze testi dünya devlerini kızdırdı, ABD, Rusya ve Çin’den peş peşe açıklamalar geldi.
ABD lideri Trump “Bununla ilgileneceğiz” derken, Kremlin provokatif adımın Pyongyang yönetiminin silah programı için müzakereler yapma ihtimalini azalttığını aktardı.
Kim Jong-un’un bizzat imzaladığı emirle ateşlenen Hwasong-15 tipi füze, gökyüzünde 4 bin 475 km yükseldi. 53 dakikada havada kalan kıtalararası füze, 950 kilometre uçup Japonya açıklarına düştü. ABD, füzenin şimdiye kadarki en yüksek irtifaya ulaştığını duyurdu.
Kuzey Kore’nin yeni füze testi dünyayı ayağa kaldırdı. Bir kıtalararası balistik füzenin fırlatıldığını önce Güney Kore ve ABD duyurdu, saatler sonra Pyongyang’dan resmi açıklama geldi. Açıklamaya göre, yerel saatle 02.47’de fırlatılan Hwasong-15 tipi füze ABD’nin tümünü vurma kapasitesine sahip.
Resmi haber ajansı KCNA, füzenin gökyüzünde 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaştığını ve 950 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi’ne düştüğünü bildiriyor. KCNA’ya göre, füze 53 dakika havada kaldı.
Kim Jong-un, Kuzey Kore’nin artık bir nükleer güç olduğunu ilan etti.
ABD, füzenin Kuzey Kore’deki Sain Ni’den fırlatıldığını bildiriyor. Füze denemesine karşılık Güney Kore ordusu da aynı saatlerde güdümlü füze ateşledi.
13.00 : Rusya öğle saatlerinde sessizliğini bozdu ve Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının provokatif bir hareket olduğunu duyurdu.
Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, söz konusu adımın Pyonyang’ın silah programı hakkındaki görüşmeler yapma ihtimalini azalttığını savundu.
Peskov, Kore yarımadasındaki en kötü senaryodan uzak kalmak için bütün tarafların sükûnetini koruması gerekliliğini vurguladı.
12.20 : Füze testinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, hem Güney Kore hem de Japonya liderleriyle telefonda görüştü. Müttefikler, Pyongyang’a karşı atılacak adımları masaya yatırdı.
10.55 : Çin, füze testinden ciddi endişe duyduğunu açıkladı. Füze testine karşı olduğunu belirten Pekin yönetimi, Kim Jong-un’dan BM kararlarına uymasını istedi. Çin, Pyongyang’ın en önemli ekonomik müttefiki konumunda. ABD lideri Trump, yıl içinde birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kuzey Kore’yi Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak bu politika başarısız oldu.
10.20 : Füze denemesini kınayan ülkelerden biri de Filipinler. Manila yönetimi, “Anlamlı diyalog ancak Kuzey Kore bu tür provokatif ve tehlikeli eylemlerine son verdiğinde gerçekleşebilir” açıklamasını yaptı.
09.55 : KCNA, Pyongyang’daki tren istasyonunda sevinç gösterileri yapan Kuzey Korelilerin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Resmi televizyon KRT ise, Kim’in füzenin fırlatma emrini imzaladığı görüntüleri ekrana getirdi.
KANADA’DA KORE ZİRVESİ
08.35 : Kuzey Kore’ye karşı uygulanacak yeni yaptırımlar, dışişleri bakanları toplantısıyla Kanada’da ele alınacak. Füze denemesini şiddetle kınayan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, tehdidin tolere edilemez olduğunu söyledi. Söz konusu zirveye ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanları katılacak.
08.00 : Kuzey Kore’nin Kim Jong-un’dan sonra en tanınan siması olan spiker Ri Chun Hee, televizyona çıkarak özel anonsla füze testinin başarılı geçtiğini izleyicilerine aktardı.
ABD: DAHA YÜKSEĞE ÇIKTI
07.50 : ABD lideri Donald Trump, ilk yaptığı açıklamada “Bununla ilgileneceğiz. Bu konu hakkında General Mattis ile uzun bir konuşmamız oldu. Bu, ele alıp değerlendireceğimiz bir durum” dedi.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise fırlatılan füzenin öncekilerden daha yükseğe çıktığını söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “ABD, Kuzey Kore’nin bu son kıtalararası füze denemesini kınamaktadır. Diplomatik seçenekler şimdilik hala açık durumdadır” ifadesini kullandı.
Tillerson, yeni BM yaptırımları gelebileceği sinyalini de verdi.