Ömer Fethi Gürer: Atıkları azaltmak gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atıkların azaltılması için önerge verdi..

Ömer Fethi Gürer: Atıkları azaltmak gerekiyor
Yayınlama: 17.09.2021
A+
A-

CHP’li Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi’nin uygulanmaya başlandığı 2017 yılından bugüne kadar yapılan çalışmaları açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çevre ve doğal kaynakların korunmasına için hayata geçirilen projeler ve yapılan çalışmalara ilişkin açıklanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Çevre ve doğal kaynakların korunması, kalitesinin iyileştirilmesi, etkin, entegre ve yönetiminin sürdürülebilir şekilde sağlanması, her alanda çevre ve iklim dostu uygulamaların gerçekleştirilmesi, toplumun her kesiminin çevre bilinci ile duyarlılığının artırılması için yeterli çalışmalar ne zaman sağlanacaktır?

Çevre konusunda kurum ve kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları netleştirilerek kamu, özel sektör, mahalli idareler ve STK’lar arasında koordinasyon ve işbirliği geliştirilmesi, toplumun çevre bilincini artıracak ve etkin çevre yönetimi sağlayacak çalışmalar yeterli düzeyde sağlanmakta mıdır? Sağlanıyorsa çevre sorunlarının sürekli gündemde olmasının nedeni nedir?”

Hammadde Kaynaklarının Korunması

Önergeyi yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde hammadde kaynaklarımızın korunması ve sıfır atık yaklaşımının tüm Türkiye’de yaygın hale getirilmesi amacıyla 26.09.2017 tarihinde yapılan tanıtım toplantısı ile Sıfır Atık Projesi başlatıldığını belirtti.

Kimyasalların insan sağlığı ve çevreye olan olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için 2017’de Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında kimyasallar kayıt edilmeye başlandığını anımsatan Bakan Kurum, Söz konusu yönetmelik kapsamında ayrıca çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan belli bazı kimyasal maddelere yasaklamalar ve kısıtlamalar getirildiğinin altını çizdi.

İklim Değişikliği İle Mücadele

Bakan Kurum, “İklim değişikliği ile mücadelede yapılan çalışmalar kapsamında ozon tabakasının korunması, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin hâlihazırda ortaya çıkan etkilerine uyum sağlanması konularında strateji, eylem planlarının hazırlanması ve güncellenmesi, bu politika dokümanları doğrultusunda uygulamalar gerçekleştirilmesi, farklı kesimlerin iklim değişikliğiyle mücadeleye dönük kapasitelerinin geliştirilmesine dönük projeler ve çalışmalar, Avrupa Birliği ve GEF fonları başta olmak üzere farklı uluslararası ve ulusal fonlardan yararlanılarak yürütülen projelerin gerçekleştirilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarında faydalanmak üzere yerel yönetimlerimizin, akademinin ve sivil toplum kuruluşlarının yararına sunulan hibeler bu bağlamda ele alınabilecek diğer önemli çalışmalardır” ifadelerini kullandı.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi

Çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması amacıyla, egzoz emisyon ölçümlerinin online yürütüldüğü Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sisteminin 2018 yılı itibariyle uygulamaya konulduğunu hatırlatan Bakan Kurum, “Bu doğrultuda, ölçümlerin etkinliği artırılarak usulsüzlükler önlenmiştir. Sistem kapsamında ölçüm raporlarına e-Devlet üzerinden erişim sağlanmış olup, ayrıca ölçüm neticesinde oluşturulan elektronik rapor araç sahibinin cep telefonuna kısa mesaj yolu ile gönderilmektedir. Bu bağlamda, basılı ölçüm raporu verilmeyerek kâğıt tüketimi azaltılmıştır” açıklamasında bulundu.

16 Milyon Ton Kağıt

Bakan Kurum, “Sıfır Atık Projesi uygulamaya başladığından bu yana 16,5 milyon ton kağıt-karton, 4,1 milyon ton plastik, 1,7 milyon ton cam, 0,4 milyon ton metal ve 1,5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplamda yaklaşık 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık Bakanlığımızdan lisans almış işletmelerce işlenerek ekonomiye kazandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde çevreyle ilgili sorunların her geçen gün arttığına dikkat çekti. Bakanlık tarafından hayata geçirildiği ileri sürülen proje ve çalışmaların çoğunluğunun önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını, ayrıca atık duruma gelen ürünlerinde daha faydalı tüketiminin de sağlanması gerektiğini, halen bir yüzü yazılı kağıdı çöpe atma alışkanlığımızın devam ettiğini yapılan bazı projeler ise yeterli derecede kabullenilmediğini belirten Gürer, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha iyi bir gelecek, daha yaşanabilir bir ülke bırakabilmek için mutlaka daha etkin yöntemlere başvurmalıyız” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.