Dünya genelinde borç krizinin yaklaşmakta olduğu uyarıları ardı ardına gelirken Rusya’dan bomba etkisi yaratacak dolar adımı geldi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in Eylül ayının başında, petrol alırken dolar yerine “altına çevrilebilir yuan” kontratları kullanma kararı almasının ardından benzer bir adımı şimdi de dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya atıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki bütün limanlarda yapılan ticarette dolar yerine rublenin kullanılması için gerekli yasal çalışmaları yapması için hükümete talimat verdi. Rusya’da şu an devletin de sahip olduğu tüm limanlarda verilen hizmetler dolar cinsinden yapılıyor.
Putin bundan 1,5 yıl önce ilk kez bu önerisini yapmış ancak büyük nakliye şirketleri, rubledeki sert dalgalanmaları gerekçe göstererek gelirlerini dolar cinsinden tutmak istediklerini belirtmiş ve bu öneriye karşı çıkmışlardı. Ancak Rusya’nın rekabet kurumu FAS, bu yönde bir değişiklik yapıldığı takdirde yabancıların ruble almak zorunda kalacağını ve bunun para birimine istikrar kazandıracağını savunarak Putin’in önerisinden yana tavır almıştı.
Her ne kadar Rusya’nın bu yönde adımlarını hızlandırması yerel ekonomik politikalar ile ilişkili görünse de bazı uzmanlar zamanlamaya dikkat çekerek bunun arkasındaki gerçek nedenin Rusya’nın ABD ile son zamanlarda yaşadığı diplomatik sorunlar olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Rusya 2016 yılının Aralık ayında Suudi Arabistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi unvanını almıştı. Aynı uzmanlar bu durumu da dikkate alarak limanlardan yapılacak ticarette rublenin kullanımı sonucu bu paraya büyük bir talep olacağını düşünüyor.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin de Eylül ayının başında benzer bir adım atarak, petrol alırken dolar yerine “altına çevrilebilir yuan” kontratları kullanma kararı almıştı. Hatta ABD’li araştırma şirketi FFTT’nin kurucusu Luke Gromen yaptığı açıklamada, “Küresel petrol oyununun kuralları çok büyük ölçüde değişmeye başlayacak” ifadelerini kullanmıştı.