2026 Dünya Kupası’na Asya Elemeleri’ni lider tamamlayarak katılma hakkı kazanan İran Milli Takımı’nın turnuvadaki durumu, ABD ile yaşanan siyasi ve askeri gerilim nedeniyle tartışma konusu oldu. Kararı FIFA verecek.
Asya Elemeleri’ni lider tamamlayarak 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı elde eden İran Milli Takımı’nın turnuvadaki geleceği, yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle belirsizliğini koruyor. ABD ile İran arasında artan gerilim sonrası turnuvaya katılım ihtimali tartışılmaya başlandı.
2026 FIFA Dünya Kupası için geri sayım sürerken, turnuvaya sahada katılma hakkı kazanan İran’ın organizasyonda yer alıp alamayacağı gündeme geldi. ABD ile yaşanan diplomatik ve askeri gerilim nedeniyle vize ve güvenlik konularının sorun yaratabileceği ifade ediliyor.
İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj da devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, son gelişmelerin turnuvaya katılım konusunda belirsizlik oluşturduğunu dile getirdi.
Olası ABD-İran eşleşmesi gündemde
Dünya sıralamasında üst sıralarda bulunan İran, kura çekiminde G Grubu’nda Yeni Zelanda, Belçika ve Mısır ile eşleşti. Yeni formatta grup üçüncülerine de üst tura çıkma hakkı tanınırken, organizasyonda dikkat çeken ihtimallerden biri de ABD ile İran’ın karşılaşma olasılığı oldu.
Her iki takımın gruplarını ikinci sırada tamamlaması halinde son 16 turunda ABD ile İran’ın karşı karşıya gelebileceği değerlendiriliyor.
Dünya Kupası talimatına göre bir takımın turnuvadan çekilmesi ya da organizasyondan çıkarılması durumunda nihai karar FIFA’nın yetkisinde bulunuyor. Böyle bir durumda yerine başka bir takımın otomatik olarak alınması zorunlu olmayabiliyor.
Uzmanlar, vize ve güvenlik konularında çözüm bulunması halinde İran’ın turnuvaya katılabileceğini, aksi durumda ise FIFA’nın yeni bir karar almak zorunda kalabileceğini belirtiyor.
Futbolda benzer krizler yaşandı
Futbol tarihinde siyasi gelişmeler nedeniyle turnuvaların etkilendiği örnekler de bulunuyor. 1950 Dünya Kupası’nda Hindistan turnuvadan çekilmiş, 1992’de Yugoslavya savaş nedeniyle organizasyondan ihraç edilmişti. 2022 yılında ise Rusya, Ukrayna savaşı sonrası FIFA tarafından uluslararası organizasyonlardan men edilmişti.