Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde çıkan ve Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine sıçrayan orman yangını ile yaklaşık 20 saattir mücadele ediliyor. Öte yandan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde de orman yanıyor.
Çanakkale’nin Ayvacık ve Tekirdağ’ın Şarköy ilçelerinde çıkan orman yangınları, şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüyerek devam ediyor. Bazı mahalleler tedbir amaçlı boşaltılırken, alevler gece saatlerinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine de sıçradı.
Tekirdağ’da 4 kişi hastaneye kaldırıldı
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı İstiklal Mahallesi Kaytan mevkisinde tarım arazisinde başlayan ve ormana sıçrayan yangın, rüzgarla birlikte hızla yayıldı. Yangına 60 arazöz ve 350 personelle müdahale edilirken, Kızılcaterzi Mahallesi çevresinde alevler etkisini artırdı. Dumandan etkilenen 4 kişi hastaneye kaldırıldı.
Güvenlik önlemleri kapsamında İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı komando timleri ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı çevik kuvvet ekipleri bölgeye sevk edildi. Mahalledeki evler tedbir amaçlı boşaltılırken, ekipler tek tek ev kontrolleri gerçekleştirdi.
Hava aydınlanınca hava müdahale yeniden başladı
Yangının yaklaşık 18 saattir sürdüğü bölgede, havanın aydınlanmasıyla birlikte hava araçları devreye girdi. 21 hava aracı, 100’e yakın arazöz ve 400 personel ile yangına müdahale ediliyor.
Bölgede bulunan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi üzerinden süreci yakından takip ediyor.
Bazı evler yandı
Yangının etkili olduğu Şenköy, Kızılcaterzi ve Kocali Mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Bazı evlerin alevlerden zarar gördüğü bildirildi.
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Şarköy Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı ve Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var bölgede incelemelerde bulundu. Orman Genel Müdürü Karacabey de gelişmeleri yerinde takip etti.
Alevler Tekirdağ’dan Çanakkale’ye sıçradı
Rüzgarın etkisiyle yayılan alevler, gece saatlerinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine ulaştı.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, yangının doğal gaz boru hatları ve askeri tesisler için şu anda risk oluşturmadığını, ekiplerin yangının önünü kesmek için gerekli hatları çektiğini açıkladı.
Çanakkale Ayvacık da yanıyor
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Naldöken köyünde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle Tuzla, Taşağıl ve Çamköy’e kadar yayıldı.
Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kara ekipleri gece boyunca sahada söndürme çalışması yürüttü. Sabah saatlerinde 2 helikopter de havadan müdahaleye katıldı.
Valilik tarafından tedbir amaçlı Naldöken, Tuzla, Çamköy ve Taşağıl köyleri tahliye edildi. Tehlikenin azalmasının ardından köylüler evlerine geri döndü.
İçinde santral olan köy yangından etkilendi
Yangından en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden biri Tuzla köyü oldu. İçinde jeotermal enerji santrali bulunan köy, aynı zamanda tarihi Hüdavendigar Camisi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Dronla kaydedilen görüntülerde, ormanlık ve makilik alanların büyük ölçüde zarar gördüğü, bazı evlerin, damların ve ağılların alevlerden etkilendiği görüldü.
Hüdavendigar Camisi’nin avlusundaki ağaçların yanması nedeniyle restorasyon aşamasındaki yapıda ve çevresindeki mezarlıklarda hasar meydana geldi.