Teşvikiye’de yeşil alan isyanı; dokunma!

İstanbul Teşvikiye’de son kalan yeşil alan da betonlaştırılmak isteniyor..

Teşvikiye’de yeşil alan isyanı; dokunma!
Yayınlama: 20.08.2020
A+
A-

Teşvikiye’de koru içinde yer alan ve aynı zamanda mahallelinin deprem toplanma alanı olan Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arazisi özelleştirildi ve eğitim kurumu yapmak üzere bağış yapan ailenin bu şartına rağmen, alana konut ve işyeri ruhsatı çıkartılarak inşaat aşamasına gelindi.

TEŞVİKİYE’DE SON KALAN YEŞİL ALAN, DÜNE KADAR BİR EĞİTİM KURUMUYDU

Şişli Teşvikiye’de Marmara Üniversitesi’nin İletişim ve Diş Hekimliği fakültelerinin yan yana bulunduğu bu arazi uzun yıllar eğitimin hizmetindeydi. Arazi içinde fakülte binaları, kantin, sosyal tesisler ve derslikler yeşilliklerin, dev ağaçların içinde bulunduğu bir koruda yer alıyordu. Şehrin tam ortasında beton yığınlarının içinde nefes alınacak tek noktaydı burası.

OKULLAR FARKLI BİNALARA TAŞINDI

Kısa zaman önce okullar Marmara Üniversitesi’nin başka binalarına taşındı. Öğrenci, eğitmen ve personel istemeyerek de olsa yeni adreslerine aktarıldı. 
Ve ardından Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nde kamu kullanımından özel mülkiyete geçildi ve betonlaşmaya kurban edilen bir anlayışta başlatılan inşaat mahalle sakinlerini harekete geçirdi.

YAŞANANLAR, SADECE BİR MAHALLENİN SORUNU DEĞİL
Bu sadece o mahallenin meselesi değil tüm kentin kaygısı. Bu yüzden, kamuoyunda tartışma yaratıyor. Çünkü şehrin tüm yaşam alanları giderek betona teslim oluyor ve yeşil alanlar, fazlalık muamelesi görerek, rant kaygısıyla yok ediliyor.

İMAR PLANINDA DEĞİŞİKLİK YAPARAK ÜNİVERSİTE KONUT VE TİCARİ ALAN VASFINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü arsasında başlayacak inşaat için imar planında değişiklik yapılarak, üniversite fonksiyonuna sahip olan alanın konut ve ticari alan vasfına dönüştürülmesi vicdanlarda rahatsızlık yarattı. 

KAMPÜS BİRÇOK CANLIYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Kampüs, birçok canlıya ev sahipliği yapan çevredeki son yeşil alan. İçindeki koruda onlarca senelik çeşitli ağaç ve bitkileri florası ile birlikte kirpi, kuş ve sansar dahil çeşitli hayvanlarıyla faunası olan, zarar gördüğünde bir daha asla yerine konamayacak değerdi bir ekosisteme sahip. 

TEŞVİKİYE SAKİNLERİ OLAYA EL KOYDU
3 ve 22 Nisan tarihlerinde belediye tarafından yapı inşaatı ruhsatı verildiğini öğrenen mahalle sakinleri bu oldubittiye “Teşvikiye Sakinleri” adıyla bir araya gelerek, karşı çıktı. Şişli Belediyesi’nin imar planlarında yapılan değişikliğe verdiği ruhsatın iptali için dava açılarak, yıkıma karşı imza kampanyası başlattı. Teşvikiyeliler yaşam alanları için “Teşvikiye’de TOKİ değil; yeşil, deprem toplanma alanı istiyoruz.” yazılı pankart ile mahalle içinde yürüyüş düzenledi.

YENİ YAPILACAK BİNALAR ISI ADASI ETKİSİ YAPACAK
Mahalle halkı, bitki örtüsü dokusunun olduğu gibi korunması gerektiğini, yapılacak AVM’nin doğa mirasının bitirileceğini, şehir içi sıcaklıkları 3-4 derece kadar artırabilen “Isı adası” etkisi daha da artacağını vurguluyor. Teşvikiyeliler bu arazinin gelecek kuşaklara miras olarak kalmasını sağlayacak doğru bir kararın alınması için tüm güçleriyle çalışmaya kararlı olduklarını vurguluyor.
Şişli Belediyesi ise olayları “Biz ruhsat vermeseydik de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı re’sen verecekti.” sözleriyle savunuyor. 

ARAZİ, BİR EĞİTİM KURUMU YAPILMAK KAYDI İLE BAĞIŞLANMIŞTI
Şişli Belediyesi Kent Konseyi Sekreteri Tolga Bektaş bir beyanatında, söz konusu alanın Marmara Üniversitesi’ne tahsisinin de ciddi muammalar barındırdığını, bir kamulaştırma kararıyla arazi sahibi aileden “eğitim kurumu yapılması” kaydıyla alındığını vurguladı. Bektaş, gelinen noktada İstanbul’un en değerli arazilerinden birinin DAP Yapı’ya verilmesinde ailenin hayatta kalan fertlerinin de rızasının olmadığını vurguladı.

MAHALLELİ YEŞİL ALANIN KORUNMASINI İSTİYOR
Mahallelinin talebi bu arazinin, özel mülkiyete dayalı yapılaşmaya açılması yerine, içindeki korunun doğal haliyle korumaya alınarak, çocukların doğa ile buluşacağı doğal yaşam parkı, kültür ve spor alanları, şehir bostanı gibi bir alan olarak değerlendirilerek, gelecek kuşaklara miras bırakılması görüşünde. 
Arazi içerisindeki yeşil alanların koruma altına alınması, deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş arazinin deprem toplanma alanı olarak kalması, arazi ile ilgili mahkeme süreçleri sonuçlanana dek yıkım ve hafriyat dahil inşaat işlerinin durdurulmasını talep ediliyor.

MAHALLELİYİ İNŞAAT ÇİLESİ BEKLİYOR

Eğer Teşvikiye Sakinleri’nin çabaları sonuç vermezse, hava sıcaklığının artması ve önemli bir bitki örtüsünün kaybı gibi doğa felaketlerinin yanı sıra yaşı ilerlemiş ve astımı olan mahalle halkını inşaat tozları, trafik yoğunluğu ve altyapı sorunları bekliyor olacak. Ayrıca bunlara ek olarak olası bir depremde toplanma alanlarından yoksun kalacaklar.

NE OLMUŞTU?

Marmara Üniversitesi’nin İletişim ve Diş Hekimliği Fakültelerinin olduğu Nişantaşı Kampüsü arazisinde başlatılacak proje için Mart 2018’de Emlak Konut’un yaptığı ihaleyi DAP Yapı İnşaat kazanmıştı. Emlak Konut İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında yapılan ihalede Dap Yapı, satış toplam geliri olarak 1 milyar 763 milyon 750 bin lira, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak ise 705 milyon 500 bin lira teklif vererek arsanın sahibi olmuştu. Dap Yapı projesi DAP Nişantaşı için 25 bin metrekarelik alana sahip olduğunu ve projede binaların kat sayısının 10’u, ticaret alanlarının yüksekliği ise 5 katı geçmeyeceğini duyurmuştu. Plana göre, 25 dönümlük arsanın yaklaşık 11 dönümü ticaret ve konut alanı, 1 dönümü yalnızca ticaret alanı ve yaklaşık 7 dönümü de park alanı olarak ayrılacak. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.