Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘taviz vermeyeceğiz’ dediği Afrin, Türkiye tarafından üç bölgeden kuşatılıyor.
Reyhanlı’dan Kilis’e 100 kilometrelik bir askeri hat kuruldu. Mülteci kamplarının da olduğu ve Suriyeli muhaliflerle PKK’nın cephe hattı konumundaki Atme’de de TSK hat genişletme çalışmasına başladı. Bu çalışmayla birlikte TSK, Afrin’i üç yönden sarmış oldu.
PKK’nın Suriye’deki en önemli yuvalarından biri olan Afrin’e yönelik beklenen askeri harekâta yönelik çalışmalar hız kazandı. Sınır hattına yapılan askeri sevkiyatlarla Afrin üç koldan kuşatılmış oldu, aynı zamanda Afrin harekâtı için lojistik ve ikmal hattı da kuruldu. Reyhanlı-Bükülmez’den Kilis’e kadar yaklaşık 100 kilometrelik bölgede büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Nasıriye, Şeyh Hadid, Sate, Racu, Meydan Akbis, Bülbül gibi sınırın Suriye tarafında kalan yerleşim birimlerinden Türkiye’ye yönelik sızmaların önüne geçmek için de önlemler alındı. Bu kapsamda, PKK’nın Türkiye sızmak için sıklıkla kullandığı Amanoslar’da güvenlik birimleri alarm durumuna geçti. Buradan bir sızmaya da izin verilmeyecek.
ÜÇ YÖNDEN HAREKAT
Mülteci kamplarının da olduğu ve Suriyeli muhaliflerle PKK’nın cephe hattı konumundaki Atme’de de TSK hat genişletme çalışmasına başladı. Bu çalışmayla birlikte TSK, Afrin’i üç yönden sarmış oldu. Öte yandan Fırat Kalkanı bölgesinde konuşlu bulunan TSK üsleri ile TSK destekli muhaliflerin de harekât için hazırlıklarını devam ettiriyor. Askeri kaynaklar harekâtın ana amacının Afrin’deki teröristleri dünyadan izole etmek olduğunu belirtse de ayrıntıya girmedi. PKK’nın Suriye’de savaşın çıkmasının ardından ele geçirdiği ilk yerleşim yerlerinden biri olan Afrin, PKK’nın psikolojik ve stratejik açıdan önem verdiği bölgelerden biri. Akdeniz’e açılma planında anahtar rolü üstlenen Afrin’e Halep’ten takviye kuvvet çekildiği ileri sürülüyor. Bölgede sık sık muhaliflerle PKK’lılar arasında çatışmalar yaşanıyor.
KÜRT YÖNETİMİNE KARŞI YAPTIRIMLAR MASADA
Türkiye, 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan Kuzey Irak referandumunu tanımayacağını açıklamasının ardından bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı, Erbil’e uygulanacak yaptırımları belirlemek üzere alarma geçti. Hazırlanacak dosyalar, 22 Eylül’de yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılacak.
IKBY’nin bağımsızlık referandumuna karşı MGK ve Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmesi beklenen başlıklar arasında askeri ve ticari yaptırımlar başı çekiyor…
Gazete Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre; Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandum kararından vazgeçmemesi halinde, başta ekonomik olmak üzere siyasi ve askeri yaptırımları uygulamaya koyacak. İşte gündemde olan yaptırımlar:
BAŞKONSOLOSLUK: Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılması gündemde.
HABUR: Kuzey Irak ekonomik ve ticari olarak Türkiye’ye büyük ölçüde bağımlı. Türkiye, Kuzey Irak ile olan Habur Sınır Kapısı’nı kapatmayı veya sınırlamayı da gündemine alabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.
BORU HATLARI: Türkiye, referandumdan sonra Kuzey Irak petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa’ya taşıyan petrol boru hattında sınırlamaya gidebilir. Erbil’den Şırnak’a döşenecek boru hattıyla doğalgazın taşınmasına yönelik proje rafa kalkabilir.
ASKERİ EĞİTİM: Türkiye, IŞİD ile mücadelede peşmergeye askeri eğitim ve lojistik destek vermişti. Bu yardımların tamamıyla sonlanması hayata geçebilir.
TİCARETTE SINIRLAMA: Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.
ASKERİ MÜDAHALE: Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir.