Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İstanbul’un trafik sorununun tek çözümünün “600 kilometrelik metro hattı” olduğunu söyledi.
Bakan Uraloğlu, Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’ye konuştu.
İstanbul seçimleri ve Murat Kurum
AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum ile istişare ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, “İstanbul’un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil. Yani yerüstünde ulaşımı çözemezsiniz. Yeraltına, yani metrolara inmeniz lazım. Onun için de toplam 1004 kilometrelik bir metro hattı gerekiyor. Bunun şu ana kadar yaklaşık devam eden inşaatlarla birlikte toplam 400 kilometrelik bir hattın bitirildiğini düşünsek. Demek ki daha 600 kilometrelik bir metro hattı gerekiyor. Ve bize göre öncelik burada. Elbette Allah korusun bir deprem riskine karşı mutlaka dönüşüm diyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kalkınma Yolu”
Bakan, Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle birlikte üzerinde durduğu “Kalkınma Yolu”yla ilgili olarak da şunları kaydetti:
“İki hafta önce Irak Ulaştırma Bakanı ziyaret etti. Hem ikili görüştük hem de heyetler arasında teknik görüşmeler yapıldı. Sonrasında bizden üst düzey bir heyet hem Bağdat’a gitti hem de Irak’ın Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’na gitti. Kalkınma Yolu’nun başlayacağı Fav Limanı’nda incelemeler yaptılar. Görüldü ki orada bir sıkıntı yok, hatta hızlı ilerliyoruz.
Bu sene içerisinde yapım çalışmalarının başlaması noktasında bir irade oluştu. Liderler arasında bir görüşmeyle daha da hızlanmayı umuyoruz.”
Zengezur Koridoru
Bakan Uraloğlu, Türkiye- Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Zengezur Koridoru’nun durumu hakkında da şu bilgileri verdi:
“Bu güzergâhın Ermenistan tarafından geçmesi ile ilgili çalışmaları biliyorsunuz. 43 kilometrelik bir güzergâhtır bu. Eğer Ermenistan tarafında bir sıkıntı olursa; koridorun İran’dan geçme ihtimali ile ilgili olarak Azerbaycan’ın İran’la da temasları var. Dolayısıyla iki alternatif var. Ve bu iki alternatif de şu anda masada.
(Yapım çalışmaları) Şu anda Azerbaycan tarafı inşaatları sürdürüyor. Nahçıvan ve bizim taraftaki ihale yapılmıştı. 106 kilometrelik bir yolun rehabilite edilmesi ya da yeniden yapılması söz konusu. Dediğim gibi iki alternatif de masada duruyor.”