Türkiye Bankalar Birliği’ne göre bireysel borç bakiyesi 5 trilyon lirayı aştı. Kredi kartı borçlusu sayısı 39,7 milyona çıktı, kişi başına borç 61 bin liraya yaklaştı.
Türkiye’de artan yaşam maliyetleri ve düşen alım gücü, bireysel borç yükünü tarihi seviyelere taşıdı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin temmuz ayı verilerine göre, bireysel borç bakiyesi 5 trilyon lirayı aştı.
Toplam nakdi kredi hacmi 21,01 trilyon lira olurken, tasfiye olunacak krediler yüzde 82 artışla 566 milyar liraya dayandı. Bireysel kredi borç bakiyesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak 4,96 trilyon liraya yükseldi. Bu tutarın 2,45 trilyon lirası kredi kartı borçlarından oluştu.
Kredi kartı borcu 40 milyona yaklaştı
Temmuz 2024 itibarıyla 39,7 milyon kişi kredi kartı borçlusu haline gelirken, kişi başına düşen borç 61 bin 791 liraya ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artış gösterdi.
İhtiyaç kredileri 1,21 trilyon lira ile ikinci sırada yer alırken, bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42,7 milyona yükseldi. Ortalama bireysel borç miktarı da yüzde 41 artarak 116 bin 148 liraya çıktı.
Vatandaşlar, maaşların yetersizliği nedeniyle kredi mevduat hesaplarına (KMH) yöneldi. KMH kullanan kişi sayısı 30,8 milyona, toplam borç 623 milyar liraya ulaştı. Kişi başına düşen KMH borcu ise 20 bin 195 liraya çıkarak asgari ücret seviyesine yaklaştı.
Deprem bölgelerinde borç yükü katlandı
Bireysel borçlardaki artışta deprem bölgeleri dikkat çekti. Son bir yılda bireysel kredi bakiyesi en çok Tunceli (%64,9), Adıyaman (%56) ve Kahramanmaraş (%55)’ta yükseldi.
Kredi kartı borçlarındaki artışta da deprem illeri öne çıktı. Artış oranı en yüksek olan ilk 10 ilin 6’sı deprem bölgesinden çıktı.
Adıyaman: %80
Kahramanmaraş: %76
Malatya: %70
Hatay: %68
Diyarbakır: %64
Osmaniye: %63
Ekonomik zorlukların yoğunlaştığı bölgelerdeki bu artış, borçlanmanın temel ihtiyaçlar için bile zorunlu hale geldiğini ortaya koyuyor.