Yaza veda için son bir hafta

Ahmet Köse, “Yaza veda için son 1 hafta. Ardından sonbaharın ayak seslerini hissedeceğiz” dedi

Yaza veda için son bir hafta
Yayınlama: 15.09.2017
A+
A-

Eylül ayının ilk haftasından itibaren etkili olan sıcak havanın 22 Eylül’den itibaren etkisini kaybedeceğini belirten Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, “Yaza veda için son 1 hafta. Ardından sonbaharın ayak seslerini hissedeceğiz” dedi

 

Eylül ayının ilk günlerinden itibaren yurdun genelinde etkisini gösteren sıcak hava akıllara, ‘Nasıl bir sonbahar ve kış bizi bekliyor?’ sorusunu getirdi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, bu yıl geç gelen yazın geç gideceğini belirterek, “Yaz 20 Haziran gibi gelmişti. 15-16 yıl öncesinde atalarımız ağustosun 15’i yaz, 15’i kış derdi. Sonbaharın ayak sesleri ağustosun 20’sinden sonra duyulurdu. Ancak son 15 yılda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle yaz mevsimi sonbahara kaydı. Bilimsel çalışmalarda da bu kayış, 20 gün civarında görülüyor. Önümüzdeki 8-10 günlük süreçte yurt genelinde yaz havası devam edecek” dedi.

 

Ahmet Köse, eylülün sonunda 4-5 gün sürecek ‘kestane karası fırtınasıyla’ serin havanın geleceğini belirterek, “Bu hava dalgası Balkanlar üzerinden gelir ve genelde 2-3 gün yöresel farklılıklar gösterebilir. Bu fırtınayla sıcaklıklar keskin düşer. Bu seneki modellerde de bunu bekliyoruz. Mesela 22-23 Eylül’den sonra sıcaklıklar keskin düşecek ve sonbahar yağmurları başlayacak. Yaza veda için son 1 hafta diyebiliriz. Ardından sonbaharın ayak seslerini hissedeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

BARAJLAR YÜZDE 60 DOLU

 

Son 15 yılda Türkiye’de sonbaharın ılıman geçtiğini belirten Köse, “Yazı andıran sonbaharlar yaşıyoruz. Uzun projeksiyonlarda kasım ortasına kadar mevsim normallerinin biraz üzerinde bir sıcaklık seyretmesini bekliyoruz. Yağışlar anlamında bu sene bizi korkutan bir konu var. Özellikle Balkan ülkelerinin de içinde olduğu ve ülkemizin batı kesimini kapsayan bölgede yağışlar mevsim normallerinin biraz altında kalacak gibi görünüyor. Burada akıllara olası su sıkıntısı gelebilir. Ancak yazın İstanbul’da yaşanan sık ve etkili yağışlar ile geç gelen yaz buharlaşmayı azalttı. İstanbul’da şu an doluluk yüzde 60’lar seviyesinde. Bu iyi bir oran. 20’lerde olsaydı bir riskten söz edebilirdik. Ancak su var diye tasarrufu da elden bırakmamak gerekiyor” dedi.

 

KIŞ SERT GEÇMEYECEK

Ahmet Köse, geçen yılki gibi bir kış beklemediğini belirterek, “Uzun vadeli projeksiyonlar bu sene aralık ayından itibaren kış sezonunun mevsim normallerinde geçeceğini gösteriyor. İstanbul normalde 3 farklı zaman diliminde kar alır. Belki bu defa 2.5 olabilir” ifadelerini kullandı. Ülkemizde yılda ortalama 15 civarı hortum oluştuğunu belirten Köse, “Hortumların oluşma sezonu haziran ile kasım arasıdır. Sonbahar yağışlarıyla bu hortumları da görebiliriz” diye konuştu.

 

‘SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİN 1 DERECE ÜZERİNDE’

 

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu hafta sıcak havanın etkisini sürdüreceğini belirterek, pazar gününden sonra yağış beklendiğini söyledi. Eylül ayında hava sıcaklığının Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu’nun güneyinde mevsim normalleri civarında seyredeğini belirten yetkililer sonbaharla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Eylül ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor. Yağışın ise yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülüyor. Ekim ayında ise hava sıcaklığının Marmara, Kıyı Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz’in kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde; diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor.

 

YAĞIŞ GELİYOR

 

Yağışın, Karadeniz’in kıyı kesimlerinde ve Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğu kıyılarında mevsim normallerinin biraz altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülüyor. Kasım ayında hava sıcaklığının Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz’de mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor. Yağış ise yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşek.”

 

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ’

 

Meteoroloji mühendisi Fırat Çukurçayır, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün projeksiyonlarına bakıldığında Türkiye’de sonbaharın mevsim normallerine yakın sıcaklıklarda geçeceğini belirterek, “Türkiye genelinde sonbaharın 0.5-1 derece arasında daha sıcak geçeceğini söyleyebiliriz. Aman çok soğuk geçecek, aman çok sıcak geçecek gibi bir yargıya varmamalıyız. Son günlerde yaşadığımız sıcaklar iklim değişikliğiyle ilintili. Hava sıcaklıkları iklim değişikliğine bağlı olarak bir değişim içinde. Yağışlar da normallerin altı ya da üstü gibi görünmüyor. Ancak bunlar modeller ve yanılma ihtimali mevcut” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.