Kocaeli Üniversitesi’nde ‘Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Yerel Basın İlişkisi tartışıldı.
‘Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Yerel Basın İlişkisi’ konulu etkinlik, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi 5 no’lu derslikte düzenlendi.
KOÜ Gazetecilik bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Çetinkaya’nın Yerel Basın dersi kapsamında düzenlenen etkinliğe Kağıthane Belediyesi Basın Danışmanı ve Yazar Hüseyin Irmak konuk oldu.
GAZETECİ ÇOK OKUYANDIR
Gazetecinin nitelikli olması gerektiğini söyleyen Hüseyin Irmak, “Gazeteci, entelektüel yanını geliştirmesi lazım. Yani çok okuması gerekir. Gazeteci her şeyden biraz bilen değil bir şeyi tam bilen olması gerekendir. Her şeyden biraz bilen her konuda konuşur ama aslında hiçbir şey bilmiyordur. Onun yerine bir şeyi iyi bilmek lazım fakat bu tip gazeteciler az.” diyerek gazetecilik mesleğinde kendini geliştirmenin önemine değindi.
“GAZETECİ FOTOĞRAF KARESİNİ GÖRMESİ GEREK”
Haberlerdeki fotoğrafların önemine dikkat çeken Irmak, geçmişte ve günümüzde fotoğraf çekmenin farklılıklarını, “Gazetecinin fotoğraf karesini görmesi lazım. Eskiden mekanik makinelerde diyafram ve enstantane ayarını bilmesi gerekiyordu. Çünkü bunları ayarlayarak fotoğraf çekmesi gerekiyordu. Birde gazetecinin fotoğraf konusunda yanlış yapma şansı yoktu. Haberin fotoğrafını çekemedin ve elin boş döndüysen büyük ihtimalle atılırsın o gazeteden. Çünkü o haberin geri dönüş şansı yok artık.” diyerek anlattı.
“YEREL KENDİ RENKLERİNİ GÖRMEK İSTER”
Yerel basının ulusal basından farklılıklarını anlatan Kağıthane Belediyesi Basın Danışmanı “Eğer yerelde çalışıyorsan yerel kendi renklerini ister. İşte o zaman okuyucu ile ilişki kurabilirsin.” ifadelerini kullandı. Yerel gazetenin gerekliliklerini “Yerel gazete haftalık veya 15 günde bir çıkıyor ya da para bulursa çıkıyor. Haftalık olarak çıkan bir gazetede ulusal yayın kuruluşundan günlük bir haber çektiğinde o gazete çıkana kadar o haber eskiyor. Ama günlük çıkanlarda da belli bir seviyeye kadar olması gerekir. Çünkü ulusal haberlerle doldurduğunda bunu okuyucu ulusal basından da okur. Bu nedenle yerel basın yerelin ihtiyacını görmelidir. Oradaki esnafın da, halkın da talebini yansıtması gerekir. Bu sayede belediye de o eksikleri görebilir.” sözleriyle anlattı.
Geleceğin gazetecilerine tavsiyelerde bulunan Hüseyin Irmak, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak etkinliği sonlandırdı.