Japonya Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti!

Uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin tüm çabalara rağmen hayatını kaybettiği duyuruldu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti!
Yayınlama: 08.07.2022
A+
A-

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye suikastte bulunuldu. Göğsünden vurulduğu belirtilen Abe hastaneye kaldırıldı, kimliği Tetsuya Yamagami olarak açıklanan saldırgan gözaltına alındı. Abe’nin tüm çabalara rağmen hayatını kaybettiği duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı yayınladı.

67 yaşındaki eski başbakan Şinzo Abe, Pazar günü parlamentonun üst meclisi için yapılacak seçimlerden önce, Liberal Demokrat Parti üyesi Kentaro Asah’ın kampanyasına destek vermek için ülkenin doğusunda yer alan Nara kentindeydi.
Abe, saat 11 sıralarında konuşma yaparken, bir anda silah sesleri duyuldu ve göğsünden vurularak yere yığıldı.

Yerel kaynaklar Shinzo Abe’nin bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu açıkladı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe’nin vurulmasının affedilemez bir eylem olduğunu belirterek en güçlü şekilde kınadı. Kishida, Abe’nin hayatını kurtarmak için şu anda kan nakli yapıldığını duyurdu.

Saldırgan ise polis tarafından olay yerinde yakalandı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saldırganın Nara kentinde ikamet eden 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan av tüfeği ele geçirildi.

Abe, ilk olarak 2006’da ve ardından 2012’den 2020’ye kadar Japonya’ya uzun süre başbakanlık yaptı. O zamanlar 52 yaşında olan Abe, 20 Eylül 2006’da LDP başkanlığına seçildi. Altı gün içinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya’nın 90. başbakanı oldu.

Bununla birlikte, Abe’nin siyasi kariyerindeki ilk sarsıntı, 2007’de kötü bir ülseratif kolit hastalığı nedeniyle aniden istifa etmesiyle geldi. 

Abe, 2012’de iktidara geri döndü, ilk önce Eylül ayında parti rakibi Shigeru Ishiba’yı yenerek LDP’nin yönetimini geri aldı ve ardından partiyi Aralık ayında ezici çoğunluğa götürdü.

2014 ve 2017 seçimlerinde yeniden seçilen Abe,  2020’de sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

Abe ilk olarak 1993 yılında parlamentoya seçildi ve 2005 yılında kabine üyesi oldu. 50 milyon emeklilik kaydının kaybını nedeniyle eleştirilerin hedefinde olmuştu.

Sağlık sorunları nedeniyle 2020’de görevi bırakan Abe, Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak biliniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.