Çanakkale Köprüsü’nde hıza ‘rüzgar’ ayarı

1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçmek isteyen sürücüler, rüzgara göre hızlarını belirlemek zorunda.

Çanakkale Köprüsü’nde hıza ‘rüzgar’ ayarı
Yayınlama: 19.03.2022
A+
A-

‘Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü’ unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü görkemli bir törenle hizmete açıldı. Dünyanın gözünün çevrildiği bu köprüden geçmek isteyen araç sürücüleri, bazı kurallara uymak zorunda. Kuvvetli rüzgar etkisine açık Çanakkale Boğazı’nda inşa edilen 3,5 kilometre uzunluğundaki köprüde, rüzgarın hızına göre önlemler alındı.

 54 SONRASI KISITLAMA VAR

Paradurumu.com’un ulaştığı kurallara göre, rüzgar hızı 54 kilometreye ulaştığında kısıtlamalar devreye girecek. Bu hız, meteorolojiye göre ‘fırtınamsı rüzgar’ skalasında yer alıyor. Kuvvetli rüzgar skalası ise 49 kilometrede bitiyor. Rüzgarın hızı 54 kilometreye ulaştığında köprüdeki araçlar için trafik hızı saatte 65 kilometreyle sınırlandırılacak.

İKİ KATLI OTOBÜSLERE YASAK

Rüzgarın hızı saatte 72 kilometreye ulaşırsa, 2 katlı otobüslerin köprüden geçmesine izin verilmeyecek. Meteorolojinin skalasına göre saatte 62-74 kilometre ‘Fırtına’ anlamına geliyor. Rüzgarın saatteki hızı 79’a ulaşırsa da, yüksek cepheli, kapalı kasa, yüksek havaleli yüklü araçların köprüyü kullanması yasaklanacak. Bu hız, skalada ‘kuvvetli fırtına’ olarak tabir ediliyor.

Rüzgarın hızı saatte 104 kilometreye ulaşırsa; yani ‘çok şiddetli fırtına’da, otomobil harici hiçbir araç köprüden geçemeyecek. Rüzgar hızı 126 kilometre olduğunda da köprü tüm araç geçişlerine kapatılacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.