Astronomik kiralara karşı dev kampanya!

Fahiş kira zamlarının durdurulması için başlatılan imza kampanyasına destek çığ gibi büyüyor.

Astronomik kiralara karşı dev kampanya!
Yayınlama: 28.05.2022
A+
A-

Kiracı Hareketi’nin, konut kiralarına üst sınır belirlenmesi için başlattığı kampanya, hayata geçiyor. Artık ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. 

change.org’ta yer alan bu çağrıya kısa sürede 100 bine yakın kişi karşılık verdi. ‘Güvenli ve sağlıklı konutlar istiyoruz’ sloganıyla, kiralara üst sınır getirilmesinin talep edildiği kampanya metninde şu ifadeler var:

 ÇOK HIZLI YÜKSELİŞE GEÇTİ

“Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erirken, yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı.

 SERBEST PİYASANIN İNSAFINDA

Günbegün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen “serbest piyasanın insafına” bırakılmasıdır! Bunun sonucu olarak bugün inşaat maliyetlerinde artışla konut üretiminin azalması, yüz yüze eğitim ile üniversite öğrencilerinin kiralık konut arayışına girmesi gibi talep artışları astronomik kiralar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kiralık konutların sayısının azlığı ve pahalılığı yüzünden sağlıklı, güvenli ve yaşamaya elverişli konut talebi de ikinci plana atılmış durumda. Oysa ki deprem tehlikesi olan şehirlerde güvenli konutlarda yaşamak temel hakkımızdır.

Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz!

Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kiralara acilen üst sınır getirilmelidir!

Konutların depreme dayanıklılığı, güvenilirliği, sağlık olup olmadığı denetlenmelidir!

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.