İstanbul’da barış masası kuruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna heyetlerine “Dünya sizden bir müjde bekliyor” dedi..

İstanbul’da barış masası kuruldu
Yayınlama: 29.03.2022
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı savaşın ardından taraflar bugün İstanbul’da bir araya geldi. İki ülkenin heyet başkanları Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde görüşüyor.

Basına kapalı yapılacak toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da heyetlerle kısa bir görüşme yapacak. Müzakerelerin yarın da devam etmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna heyetlerine toplantının açılışında bir konuşma yaptı ve “Görüşmelerden artık somut sonuçlar alınması gereken döneme girildiğini düşünüyoruz. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta birinci ay geride kalırken, Rusya’nın işgal harekâtını sona erdirmek için her düzeyde yoğun mekik diplomasisi yürüten Türkiye, iki ülke heyetleri arasında bir süredir videokonferans yöntemiyle devam eden görüşmelerin tarihe geçecek ‘yüz yüze’ toplantılarına da ev sahipliği yapıyor. İki ülke heyetleri bugün İstanbul’da bir araya geldi. Ukrayna ekibine Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı’nın Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rus ekibine ise Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky başkanlık ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki toplantıdan önce heyetlere hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Türkiye’ye ve İstanbulumuza hoş geldiniz. Böylesine kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz.  Toplantılarınız ve yapacağınız görüşmelerin şimdiden ülkeleriniz, bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Liderlerinizin talimatları doğrultusunda yürüttüğünüz müzakere süreci barışa dair ümitleri yeşertmiş, tüm dünyayı heyecanlandırmıştır. Görüşmeleri bu çerçevede canı gönülden destekliyoruz. Ülkeleriniz adına büyük gayret gösterdiniz. Göstermeye de devam ediyorsunuz. Bu nedenle sizleri şahsım, milletim adına ayrıca tebrik ediyorum.

Beşinci haftasına giren çatışmalar, dostunuz ve komşunuz olarak bizleri gerçekten derinden üzüyor. Krizin başından itibaren her düzeyde samimi gayret sarfettik. Aramızdaki komşuluk, dostluk, insani yakınlık, özellikle bu hukukun gereğini yerine getirmeye çalıştık. Şahsen kıymetli devlet başkanlarınız başta olmak üzere pek çok mevkidaşım nezdinde yoğun diplomasi mesaisi yürüttüm. Dışişleri Bakanım, Milli Savunma Bakanım, Başdanışmanım İbrahim Bey de muhatapları ile temas halinde oldular.

HER İKİ TARAFIN HAKKINI KORUYAN BİR YAKLAŞIM SERGİLEDİK

Söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her iki tarafın da hakkı ve hukukunu koruyan, gözeten, adilane bir yaklaşım sergiledik. Bölgesinde pek çok acıya şahitlik etmiş ülkeler olarak Karadeniz’in kuzeyinde benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için çabaladık.

DÜNYA SİZDEN MÜJDELİ HABERLERİ BEKLİYOR

Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Ölen her insan yıkılan her bina, refah yolunda harcanması gerekirken havaya savrulan toprağa gömülen her kaynak, ortak geleceğimizden kopartılan bir değerdir. Trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Türkiye olarak sorumluluk üstlenmekten kaçınmadık ve kaçınmıyoruz. Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasınadır. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girildiğini düşünüyoruz. Gelinen aşama itibariyle heyet üyeleri olarak tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız.

LİDERLER DÜZEYİNDEKİ TEMASA DA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Bugün Özbekistan’a resmi ziyarette bulunmak üzere bu konuşmamdan sonra Taşkent’e hareket ediyorum. Ancak Dışişleri Bakanımı ihtiyaç duymanız halinde sizlere gereken desteği vermesi maksadıyla İstanbul’da bırakıyorum. Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek, uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür. Sizlerin barışın yeniden tesisi için inisiyatif almaktan kaçınmayacağınıza inanıyorum. Görüşmelerde arabuluculuk rolümüz bulunmuyor ancak sizler talep ettiğiniz müddetçe kolaylaştırıcı imkanları sağlamaya devam edeceğiz.

Barışın yeniden tesisi için inisiyatif almaktan kaçınmayacağınızı biliyorum. Masadaki önerilerin ve varılacak uzlaşmanın ileride sağlanacak nihai barışın temelini oluşturacağı da muhakkaktır. Sorumluluk duygusu, özveri ve yapıcı bir anlayışla, kalıcı, hakkaniyete dayalı, sürdürülebilir hakkaniyete dayalı bir çözüme ulaşabileceğinize eminim. izlerin müzakerelerde sağlayacağınız ilerleme bir sonraki aşama olan liderler düzeyindeki teması da mümkün hale getirecektir. Böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız. Sizlerin burada bir araya gelesi bile dünyada ve ülkelerinizde başlı başına bir umut sebebidir. Barışa giden yoldaki gayretlerinizin hayırlı neticelere dönüşmesini temenni ediyorum. Yürüteceğiniz müzakerelerde başarılar diliyorum. Her biri değerli birer dostum olan devlet başkanlarınıza en kalbi selamlarımı iletmenizi sizlerden istirham ediyorum. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.