Koronavirüs aşılamaların başlamasıyla “Eski normale dönme” düşüncesiyle hayal kurarken, virüsün ‘mutasyonlu’ versiyonları çıktı.
Koronavirüs aşılamaların başlamasıyla “Eski normale dönme” düşüncesiyle hayal kurarken, virüsün ‘mutasyonlu’ versiyonları çıktı. Yayılma hızı en yüksek ve en riskli olan V1’e Türkiye’de 23 ilde rastlandı. V2 ve V3 versiyonları ise üç kişide görüldü. İşte mutant virüsle ilgili bilinmeyenler ve dikkat edilmesi gerekenler…
Bilim insanları bir virüsün mutasyona uğramasının beklenen yapısal bir değişim olduğunu söylüyor. Tüm RNA virüsleri için bu değişim neredeyse önlenemez bir netice. Hatırlayın! Influenza/grip, MERS ve SARS virüsleri de mutasyona uğramıştı.
Teknik bir bilgi ama bilmek isteyenler için yazalım: Mutasyona ‘RNA polimeraz’ enzimi neden oluyor. Çünkü bu enzimin geriye yönelik düzeltme mekanizması yok. Yani virüs oluşurken meydana gelen hatalar düzeltilemediği için virüs farklılaşıyor. Oluşan bu yeni virüs ‘aslına uygun’ olmadığı için bulaşma hızı, hasta etme kabiliyeti, bağışıklık gücümüze etkisi gibi konular da haliyle tartışma konusu haline geliyor.
Türkiye’de 3 çeşit mutasyonlu virüs görüldü
İngiltere’de vaka sayısını hızla arttıran ve koca ülkenin bir anda kapanmasına yol açan mutasyonlu virüse Türkiye’de 23 şehirde, yaklaşık 200 kişide rastlandı. Güney Afrika ile Brezilya varyantına ise 3 kişide rastlanmış durumda. DSÖ verilerine göre, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon/varyant -biz V1 diyoruz- şu ana kadar 70, Güney Afrika kaynaklı olan -biz V2 diyoruz- 31 ülkeye yayıldı.
Tetikte olunması gereken süreç
Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın haberine göre; Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, aslında virüsün daha fazla mutasyonu olduğunu ancak kaygı yaratanın V1, V2, V3 olarak 3 adet olduğunu belirtiyor. En tehlikelisi ise en hızlı yayılan İngiltere kaynaklı V1 varyantı. Neden?
Bulaşıcılık hızı çok yüksek
Bulaşıcılık hızı en az yüzde 40-70 daha yüksek. Yeterince kontrol altına alınamazsa, bahar aylarında V1’in bütün Avrupa ve Kuzey Amerika’da baskın hale gelmesinden endişe ediliyor.
Yüzde 30-40 daha öldürücü
İnsan hücrelerine daha kolay tutunabildiği öngörülüyor. 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü olduğundan şüpheleniliyor. Aşılara karşı dirençli hale gelebileceğinden endişe ediliyor.
Aşı çalışmaları hızlandırılmalı
Prof. Dr. Yavuz, önlemleri değiştirmemiş olsak bile vakalarda artışa yol açabilecek bir türle karşı karşıya olduklarını belirterek, şöyle devam ediyor: Türkiye’de yaygın bir sekans analizi yapılmıyor ama yapılanlar arasında en fazla bulunan versiyon V1. Son günlerde vaka sayısında yaşanan bir miktar artış var.
Eğer artış buna bağlı ise önümüzdeki aylarda sayıların yükselmesinden endişeliyiz. Tetikte olunması gereken bir süreç! Aşı çalışmaları hızlandırılmalı. Var olan önlemlerin devam etmesi şart.