Ortadoğu’da Katar krizi büyüyor

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Yemen, Libya ve Maldivler Katar’la tüm ilişkilerini kesti.

Ortadoğu’da Katar krizi büyüyor
Yayınlama: 05.06.2017
A+
A-

Katar ile hava ve deniz sınırları kapatıldı, Katarlı diplomatların iki gün, Katar vatandaşlarının 14 gün içinde ülkelerine dönmeleri istendi.

Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, “haksız şekilde alınmış bu karardan üzüntü duyduklarını” belirtti. Üst üste alınan şok kararların ardından paniğe kapılan Katarlılar ise marketlere hücum etti.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Yemen Katar’la ilişkilerini kesti. Katar, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de Husilere karşı oluşturulan uluslararası koalisyondan da çıkarıldı. Katar ile hava ve deniz sahaları kapatıldı, Katarlı diplomatların iki gün, Katar vatandaşlarının 14 gün içinde ülkelerine dönmeleri istendi.

Ortadoğu’dan son dönemin en büyük krizi yaşanıyor. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar’la tüm diplomat ilişkilerini kesti. Katar’la deniz ve hava sınırları kapatıldı. Katarlı diplomatlara ülkeleri terk etmeleri için 48 saat, Katar vatandaşlarına 14 gün süre verildi. Katar’ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon’daki rolünün sona erdiği bildirildi. 4 ülke Katar’ı Yemen’de El Kaide ve DEAŞ olmak üzere terörizmi güçlendirmekle suçladı.

YEMEN DE İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Mısır, Katar’ın Müslüman Kardeşler yöneticilerini ülkede barındırdığı, Mısır yönetimine karşı düşmanca tavırlar sergilediği yönünde açıklama yaptı. Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye atfedilen “ABD’ye karşı ve İran’ı destekleyici” açıklamalar yayınlamıştı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Al Sani, bunun Katar’ı hedef alan bir kampanya olduğunu savunmuştu. 4 ülkenin Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Yemen de kısa süre önce benzer bir adım attı. Yemen, Katar’ın uluslararası koalisyondan çıkarılması kararını da desteklediğini belirtti.

KATAR: HAKSIZ KARAR

Katar’dan yapılan ilk açıklamada Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ‘haksız şekilde alınmış bu karardan üzüntü duyduklarını’ belirtti. Al Sani, “Haksız uygulamalar var ve bunlar temeli olmayan iddialara ve suçlamalara dayanıyor” şeklinde konuşurken, 5 ülkenin aldığı kararın vatandaşlarının normal hayatını sürdürmesine etki etmeyeceğini belirtti. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada ise 3 Körfez ülkesi ve Mısır’ın yaptığı uygulamaların vesayet kurma isteği olduğunu ifade etti. Üst düzey İranlı bir yetkili ise 4 Arap ülkesinin Katar’la ilişkilerini kesmesinin Ortadoğu’daki krize çözüm getirmeyeceğini ifade etti.

HER ŞEY SİBER SALDIRIYLA BAŞLADI

Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye atfedilen “ABD’ye karşı ve İran’ı destekleyici” açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da QNA’nın siber saldırıya uğradığı ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamaları talep edilmişti. Katar’dan gelen açıklamalara rağmen BAE ve Suudi Arabistan basınında Al Sani’ye atfedilen açıklamalar kullanılmaya devam etmişti. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise 25 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, “Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar’ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız.” demişti. Bu durumun Körfez ülkeleri arasında son yıllarda yaşanan en büyük diplomatik kriz olduğu aktarılıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.