Kara para aklama, dolandırıcılık ve suç örgütü kurma suçlamalarıyla tutuklanan Alihan Kuriş’in emniyette ve savcılıkta verdiği ifadeler ortaya çıktı.
YENİ BİR GAZETE – Kara para aklama, dolandırıcılık ve suç örgütü kurma suçlamalarıyla tutuklanan Alihan Kuriş’in emniyet ve savcılık ifadelerindeki ayrıntılar ortaya çıktı. Kuriş, hakkındaki tüm suçlamaları reddederek soruşturmayı itibar suikastı olarak nitelendirdi.
Kuriş, savcılıkta kendisini Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunu, varisi ve temsilcisi olarak tanımlarken kanaat önderi olduğunu söyledi. Kendi adına kayıtlı GSM hattı bulunmadığını, genellikle ofis telefonu üzerinden iletişim kurduğunu belirtti.
Aylık gelirini 380 bin lira olarak açıkladı
Malvarlığıyla ilgili sorulara yanıt veren Alihan Kuriş, aylık gelirinin yaklaşık 380 bin lira olduğunu söyledi. Gelirinin şirket kazancı ve kira gelirlerinden oluştuğunu belirten Kuriş; Çamlıca’da üç katlı ev, Kısıklı’da aile fertleriyle ortak arsa, Sakarya Erenler’de ofis hissesi ve 2008 model Mercedes otomobili bulunduğunu ifade etti.
İş Bankası’ndaki hesabında yaklaşık 650 bin lira olduğunu belirten Kuriş, Altun Mimarlık İnşaat’ta yüzde 51 hissesinin bulunduğunu da söyledi.
Şirket ortaklığında kayıt farklılığı
Kuriş’in Arden Gıda’daki hisse oranını yüzde 5 olarak hatırladığını söylemesine karşın resmi kayıtlarda hissesinin bazı dönemlerde yüzde 37,5’e kadar çıktığı belirtildi.
Arden Gıda’daki hisselerini Temmuz 2021’de devrettiğini ifade eden Kuriş, hisseleri kime devrettiğini hatırlamadığını ancak kardeşi Hilmi Tuna Kuriş olabileceğini söyledi. Resmi kayıtlarda ise hisselerin Hilmi Tuna Kuriş’e devredildiği belirtildi.
MASAK verileri de dosyada
Soruşturma dosyasındaki MASAK verilerine göre Arden Gıda’nın 2017-30 Haziran 2026 dönemindeki bankacılık işlem hacmi yaklaşık 6,52 milyar liraya ulaştı. Şirket hesaplarına aynı dönemde yaklaşık 76,5 milyon lira nakit yatırıldığı kaydedildi.
MASAK, bazı şirketlerde yüksek tutarlı ve kaynağı açıklanmaya ihtiyaç duyan para hareketleri bulunduğuna dikkat çekti. Kuriş ise söz konusu işlemlerle ilgisinin bulunmadığını ve şirketten 2021 yılında ayrıldığını savundu.
Evdeki altınları “aile birikimi” olarak açıkladı
Aramada bulunan altın ve ziynet eşyaları da Alihan Kuriş’e soruldu. Kuriş, altınların düğünlerde takılan ziynetler ve çocuklarına verilen hediyelerden oluştuğunu, tamamının aile birikimi olduğunu söyledi.
Evde ayrıca 3 milyon dolarlık bir senet bulunduğu belirtildi. Kuriş, senedin gerçekleşmeyen bir gayrimenkul satışı için teminat amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
Soruşturma kapsamında MASAK tespitleri, şirket kayıtları ve tanık beyanları incelenmeye devam ediyor.