Koronavirüs ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Son keşfedilen burunla ilgili.
İspanya’daki Barcelona Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma, koronavirüs taşıyan bazı kişilerin, daha yaygın semptomlar ortaya çıkmadan önce burunla ilgili bir dizi belirti yaşadığını tespit etti.
Araştırmada, burun kuruluğu gibi erken belirtilerin aslında koronavirüs hastalarında sık görülen tat ve koku kaybının habercisi olabileceği belirlendi.
Bulgularını Merdxiv isimli baskı öncesi platformda yayımlayan araştırmacılar, 35 Kovid hastasından oluşan bir grupla birlikte yaş ve cinsiyet açısından onlara denk bir kontrol grubunu incelemeye tabi tuttu. Katılımcılar, kendilerine yöneltilen sorulara sadece evet ya da hayır cevabı vererek araştırma anketini yanıtladı.
Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada hastaların yüzde 68’inden fazlası, burunla ilgili en az bir semptom yaşadığını söyledi.
Koronavirüs testi pozitif olan grubun “burunda garip bir his” deneyimlediği ve “aşırı kuruluk” gibi belirtileri kontrol grubuna kıyasla daha fazla bildirdiği görüldü.
Bunun yanında hastaların yüzde 52’si, sürekli burnunu yıkamış gibi hissettiğini ifade etti. Kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranıysa yüzde 3 ile sınırlı kaldı.
Araştırmacılara göre burunda hissedilen bu belirtiler, ağırlıklı olarak koku ve tat kaybıyla birlikte oluştu. Ayrıca Kovid-19’un diğer belirtilerinden önce veya onlarla birlikte ortaya çıktığı ve ortalama 12 gün sürdüğü de tespit edilen bir diğer ayrıntı.
Araştırmacılar, bu erken belirtilerin keşfinin önemini şu sözlerle değerlendirdi:
“Bu nazal (burunla ilgili) semptomların varlığı ve erkenden ortaya çıkması, Kovid-19’un erken teşhisini kolaylaştırabilir.”