Bağkur prim eşitleme ne zaman Meclis’e gelecek?

Bağkur prim eşitleme ne zaman Meclis’e gelecek?
Yayınlama: 22.02.2024
A+
A-

Bağkur SSK prim eşitleme ile ilgili son açıklamalar ile Resmi Gazete ilanları yakından takip ediliyor. Bağ-Kur’lular, 9 bin gün prim şartının 7 bin 200 gün prim şartına düşürülmesine yönelik yasal düzenleme gerçekleştikten sonra emekli olabilecek. Peki, Bağkur prim eşitleme ne zaman Meclis’e gelecek? Bağkur SSK eşitlendi mi, torba yasada bağkur prim eşitleme olacak mı?

İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, esnaf-sanatkar, işveren, şirket ortağı ve diğer işyeri sahipleri 4/1-b (eski adıyla Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılıyor. Bu kapsamda sigortalı sayılanların emeklilik şartları, genel olarak sigortalılıklarının başladığı tarihe göre üç dönem esas alınarak belirleniyor. 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar EYT’li sayılıyor ve yaş şartı olmadan emekli olma imkanı buldu. Bu kez de küçük esnaf ve sanatkarlar, prime takıldı. Bağkurlular emeklilik için gereken 9 bin gün primin düşürülmesini talep ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 bin gün prim şartının 7 bin 200 gün prim şartına düşürülmesine yönelik mesaj vermişti. Peki, Bağkur SSK eşitlendi mi, Bağkur prim eşitleme Meclis’ten geçti mi, torba yasada bağkur prim eşitleme olacak mı?

BAĞKUR SSK EŞİTLENDİ Mİ, BAĞKUR PRİM EŞİTLEME MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ?

Bağ-Kur’da bulunan 9000 prim günü sayısı 7200’e düşürülecek. Bu düzenleme hayata geçirildiğinde, Bağ-Kur sigortalıları 5 yıl öncesinden emekli olma imkanı elde edecekler.

TORBA YASADA BAĞKUR PRİM EŞİTLEME OLACAK MI?

Bağ-Kur’luların emeklilik hakkını etkileyen prim sayısı konusundaki düzenlemeyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Işıkhan, “Çalışmalarımız hızla devam ediyor ve bu düzenlemeyi hayata geçirmekte kararlıyız” dedi.

Planlanan düzenleme ile emekli prim gün sayısı 1800 gün azaltılacak ve bu sayede küçük esnaf daha erken emeklilik hakkına sahip olacak. 7200 günü tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecek.

Bağ-Kur’lular arasında yapılacak düzenleme ile birlikte, emeklilik hakkını elde etmek isteyen bireylerin bu süreci daha erken tamamlamalarına olanak sağlanacak. Bu adımların 2. Torba Yasa ile TBMM’ye sunulması öngörülüyor.

Eğer bu çalışma hayata geçerse, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan Bağ-Kur’lu erkek sigortalılar, 7200 prim gününü tamamladıklarında hemen emekli olabilecekler. Prim günü 7200’den az olanlar ise 7200 günü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir.

Ayrıca, daha erken emekli olmak amacıyla son 3,5 yıl avantajından yararlanmak için Bağ-Kur’dan SSK’ya geçen kişiler de, SSK’daki çalışmaları 3,5 yıldan az ve 7200 günü tamamlamışlarsa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın talimatları doğrultusunda yapılan düzenleme ile Bağ-Kur’lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanınacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.