CHP’den seçim tarihi tahmini: 14 Mayıs zor!

CHP, milletvekillerine yönelik hazırlanan haftalık bilgilendirme raporunda, seçim tarihine ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

CHP’den seçim tarihi tahmini: 14 Mayıs zor!
Yayınlama: 25.02.2023
A+
A-

CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Danışmanlığı tarafından milletvekillerine yönelik hazırlanan haftalık bilgilendirme raporunda, seçim tarihine ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Afet Bölgesi ilanına rağmen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamına alınan illerde alt yapıların çöktüğü, mahallelerin yok olduğuna işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

“İktidarın bir süredir 14 Mayıs olarak ‘güncellemeyi’ planladıkları seçimlere 2017 referandumu ve 2018 seçimlerinde olduğu gibi OHAL altında gidilmesinin amaçlandığını öngörmek olanaklı. Ancak Elazığ ile birlikte 11 ili kapsayan deprem ve yıkımın bu illerde seçim alt yapısına ciddi hasar verdiği açık.

Seçmen kütükleri, ikametgah bildirimleri, yerleşim adresleri felaket sonrası büyük değişim gösterecektir. Bölgedeki illerden yapılan tahliyeler, taşınmalar seçim alt yapısına etki edecek bir başka unsur. Dolayısıyla iktidarın Cumhurbaşkanı kararıyla TBMM’yi feshedip 14 Mayıs’ta ‘güncellemek’ istediği tarihte seçimin yapılması güç görünüyor. Normal günü 18 Haziran’da seçimin yapılma ihtimali kuvvetli.

İktidarın süresi 8 Mayıs’ta dolacak OHAL’i 3 ay daha uzatıp, 18 Haziran’da OHAL koşullarında seçim yapma planı söz konusu olabilir. Seçimi erteleme konusunda bir arka plan amaçlanıyorsa, gerek Anayasa gerekse Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası’nda yer alan hükümler ‘savaş hali’ dışında buna izin vermiyor. İktidar böyle bir yola saparsa ya da Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) bu yönde bir karar çıkartma çabasına girişirse bu tamamıyla anayasaya aykırı, hukuksuz ve ‘seçimi çalma’ olacaktır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.