Ekmeğe zam mı geliyor?

Ekmeğe zam mı geliyor?
Yayınlama: 20.02.2024
A+
A-

Buğday alım fiyatlarının dengede olduğunu belirten un sanayicileri, ilave artışların ekmeğe de zam şeklinde yansıyacağını belirtti. Bunun ardından TUSAF Başkanı Haluk Tezcan’dan açıklama geldi. İşte merak edilen tüm detaylar…

Sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan ekmeğe zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Buğday alım fiyatları dengede olurken, ilave bir artışın ekmeğe zam olarak yansıyacağı belirtildi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan’dan bir açıklama geldi.

TUSAF Başkanı Tezcan’dan açıklama!

Un sanayicilerinin açıklamalarının ardından ekmeğe zam gelip gelmeyeceği de merak konusu oldu. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan konuyla ilgili açıklama yaptı. Tezcan, buğdayın kilogramının 9 lira 35 kuruştan satıldığını ve piyasada olması gereken seviyeye gelmiş olduğunu belirten Tezcan, bu fiyatın üzerinde yapılacak olan artışların doğrudan ekmek fiyatına yansıyarak dar gelirli ekmek tüketicilerini de zora sokacağını belirtti. Tezcan, katıldığı kongrede gazetecilere açıklama yaptı.

Dar gelirli tüketicinin zorlanacağını belirten Tezcan, buğday hasat döneminde açıklanacak olan buğday alım fiyatlarının nasıl olması gerektiği konusunda sorulan bir soruyu yanıtladı. Tezcan: “Buğday 8.5 lira olarak açıklanmıştı. Şu anda 9 lira 35 kuruşla olması gereken fiyatta. Bunun üzerine ilave bir artış olmaması gerektiğini düşünüyorum. 9.5- 10 liralar dengeli fiyat seviyesidir. Buğdayı 9.5- 10 liranın üzerine çıkaracak her zam ekmek fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. Gelir durumu düşük olan kesimin un tüketimi çok yüksek. Makul bir fiyat olmazsa bu kesim zorlanır” dedi.

İç piyasada un tüketiminde artış yok!

Tezcan, buğday ton fiyatının dünya genelinde 220 dolar seviyesindeyken ülkemizde 320 dolarak ulaştığını belirtirken, çiftçinin üretimden kopmaması adına desteklenmesi gerektiğini vurguladı ve bu desteğin de alım fiyatlarının yerine devlet destekli artırılması yoluyla yapılmasının toplum için daha yerinde olacağını vurguladı.

Açıklamalarının devamında genç neslin un tüketiminin azalttığına yönelik ifadeler kullanan Tezcan, iç piyasada tahminlerin aksine un tüketiminde bir artışın olmadığını söyledi. Ekmek makarna gibi karbonhidratı yüksek yiyecekleri kestiğini belirten Tezcan, bunun sonunda un tüketiminin azalmasına sebep olduğunu vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.