Fatih Terim kimdir? Fatih Terim haberleri

Fatih Terim kimdir? Fatih Terim haberleri
Yayınlama: 28.12.2023
Düzenleme: 28.12.2023 14:58
A+
A-

Son dönemlerde adı Seçil Erzan davasına karışan ve adından sıkça söz ettiren Fatih Terim şimdilerde ise yunan takım panathinaikos’la yaptığı Teknik direktörlük anlaşmasıyla adından söz ettirmeye devam ediyor . Peki kimdir Fatih terim? Fatih Terim haberlerini sizler için derledik…

Fatih Terim Kimdir?

Fatih Terim 4 Eylül 1953 yılında Adana’da  doğdu. Türkiye’de “İmparator”, İtalya’da “Grande” lâkaplı Türk teknik direktör ve defans mevkiinde oynamış eski milli futbolcudur. Babası Kıbrıs Türkü olan Terim 4 Eylül 1953 yılında Gökseliye’de dünyaya geldi. Fulya Terim ile dünya evine giren Fatih Terim’in Merve Terim Çetin ve Buse Terim Bahçekapılı adında iki kızı vardır.

Fatih Terim Kariyeri

Futbola Ceyhanspor’da başladı. Türkiye 2. Ligi’nde şampiyon olarak 1.Lige geçen Adana Demirspor’da sergilediği oyun ile herkesin ilgisini üzerine çekti ve bir sonraki sezon Galatasaray’a transfer oldu. 1985’te futbola veda edene kadar Galatasaray’da futbol oynayan Terim Galatasaray’da takım kaptanlığını da üstlendi. Galatasaray’daki oyunculuk kariyeri boyunca yürüttüğü kaptanlığı sayesinde tüm zamanların en sevilen Galatasaray oyuncularından biri haline geldi. Galatasaray formasıyla 327 maç oynadı. Galatasaray’da oynadığı dönemlerde ligde şampiyonluk sevinci yaşayamadı.

7 Kez U-19, 10 kez Ümit Milli ve 51 kez de A Milli olmak üzere toplam 68 kez Türkiye Millî Futbol Takımı forması giyen Fatih Terim, bu maçlarda 2 gole imzasını atmıştır. Terim aralıksız 51 kez A Millî Takım forması giyerek bir kez daha adını Türk futbol tarihine yazdırmış oldu.

Eylül 1987’de MKE Ankaragücü’nden ayrılan eski Galatasaray teknik direktörü Brian Birch’in yerine Fatih Terim getirildi ve Terim böylece teknik direktörlük kariyerine başlamış oldu. 27 Eylül 1987’de Zonguldakspor karşısında kariyerinin ilk antrenörlük maçına çıkan Terim, sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrıldı.

Fatih Terim, A Milli Takım’ın başına geçtiği için son iki maçta takımın başında yer alamadı.
1991’de Terim, Akdeniz Oyunları’nda Türkiye Olimpik Milli Futbol Takımı’nın başında yer aldı. Grubu averajla lider bitiren takım, yarı finalde de Fas’ı yenerek finale çıktı ancak fialde Yunanistan’a yenilerek gümüş madalyayı kazandılar. Haziran 1993’te düzenlenen Akdeniz Oyunları’na katılan Olimpik Milli Takım’ın başında da Fatih Terim bulunmaktaydı.

Temmuz 1993’de Sepp Piontek’ten boşalan Türkiye Milli Futbol Takımı’nın başına Fatih Terim geçti. 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde son iki haftaya 3 puanla giren takımla çıktığı ilk maçta Polonya’yı 2-1 mağlup ederek puanı önce 5’e yükseltti, sonra da Norveç’i yenerek başarısız geçen bir eleme dönemini güzel noktaladı. Bu maçlarda genel olarak Akdeniz Oyunları’nda altın madalya alan genç kadroyu kullandı. Terim asıl başarısını 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde gösterdi. 8 eleme maçında 15 puan alan takım, İsviçre’nin iki puan gerisinde kalmasına rağmen 2. olarak 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.

Türkiye, tarihinde ilk kez bu şampiyonaya katılırken, 1954’ten beri ilk kez milli takım uluslararası bir turnuvada temsil hakkı kazandı. Türkiye, D Grubu’nda Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka’nın rakibi oldu. Türkiye ilk maçında başa baş mücadele ettiği Hırvatistan karşısında beraberliği son dakikalarda yediği golle koruyamadı ve sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Diğer maçlarda da Portekiz ve Hırvatistan karşısında etkisiz kalıp sırasıyla 0-1 ve 0-3’lük mağlubiyetler alarak turnuvaya gol atamadan ve puansız veda edince Fatih Terim aynı yıl Türkiye Millî Futbol Takımı’ndan ayrıldı.

Mayıs 1996’da Fatih Terim, Galatasaray’la yıllar sonra teknik direktör olarak anlaştı ve Avrupa Futbol Şampiyonası’nın bitmesi ile Galatasaray’ın başına resmi olarak geçti.

1999-2000 sezonu Terim’in Türkiye futbol tarihine geçtiği sezon oldu. Sezon her ne kadar Gaziantepspor yenilgisi ile başlamış olsa da Galatasaray bu maçtan sonra Mart ayına kadar ligde yenilmedi. Takım, devre arasına girildiğinde farkı 11 puana çıkarmıştı. Terim, Galatasaray’ı üst üste üçüncü kez Şampiyonlar Ligi gruplarına sokmayı başardı. Kötü bir başlangıca rağmen son iki maçını kazanan Galatasaray yoluna UEFA Kupası’nda devam etti. Bir yandan da Türkiye Kupası’nda adım adım hedefe ilerledi. Devre arasında Tugay Kerimoğlu’nu Glasgow Rangers’a satan takımda Terim boşluğu yıldız oyuncu Sergen Yalçın ile doldurdu. Çok başarılı geçen sezonda ligi önde götüren takım, UEFA Kupası’nda sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, Mallorca ve Leeds United’ı geçerek Avrupa kupalarında finale kalan ilk Türk takımı oldu.

Galatasaray, önce 3 Mayıs’ta Antalyaspor’u uzatmalarda attığı gollerle 5-3 mağlup ederek Türkiye Kupası’nı bir kez daha kazandı. Ardından 7 Mayıs’ta Kocaelispor’u 5-0 yenerek şampiyonluğu büyük ölçüde garantileyip, 12 Mayıs’ya Altay’a 1-0 yenilmesine rağmen 2 gün sonra Beşiktaş’ın Fenerbahçe’ye 3-1 yenilmesi ile şampiyonluğunu ilan etti. Böylece Galatasaray, Türkiye tarihinde üst üste dört kez şampiyon olan ilk takımı olarak tarihe geçti. Terim de toplamda kazandığı dört şampiyonluk ile Türkiye’de en çok şampiyon olan teknik direktör ünvanını Ahmet Suat Özyazıcı ile paylaştı.

17 Mayıs’ta ise Kopenhag’daki finalde, uzatmaları 10 kişi oynamasına rağmen, Arsenal’i penaltılarla yenen takım UEFA Kupası’nı kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu. Bu başarının mimarı Terim de bu kupayı kazanan tek Türk teknik direktörü oldu. Bu başarının ardından Terim “İmparator” lakabını aldı. Terim, bu başarıdan sonra bir çok yabancı kulübün dikkatini çekti. 21 Mayıs 2000’de İstanbulspor ile oynanan ve 1-1 biten maç, Terim’in Galatasaray’daki ilk döneminin son maçı oldu. Gelen teklifleri değerlendiren Terim, üç kupa kazandığı ayın son gününde Galatasaray ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Haziran 2005 yılında tekrar Türkiye Millî Futbol Takımı’nın başına geçti. Ersun Yanal yönetiminde 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerine kötü başlayan Türkiye milli takımında Terim ilk değişikliği Yanal’dan veto yiyen Hakan Şükür’ü tekrardan kadroya alarak yaptı. Terim’li Türkiye ilk grup eleme maçında Danimarka ile son dakikada yediği golle berabere kalsa da 4 gün sonra namağlup grup lideri Ukrayna’yı 1-0 yenerek tekrardan potaya girdi.

UEFA Kupası’nı kazandırdığı 17 Mayıs 2000 tarihinden tam 11 yıl sonra, 17 Mayıs 2011’de 3. kez Galatasaray teknik direktörlüğüne getirildi. 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Telekom Stadyumu’nda gerçekleştirilen törende, Galatasaray ile üç senelik resmi sözleşmeye imza attı.

Daha önce 2002 yılında düzenlenen UEFA Elit Teknik Direktörler Forumu’na davet edilen ilk Türk teknik direktör unvanını kazanan Fatih Terim, aynı organizasyona 2012 ve 2013 yıllarında tekrar davet edildi.

Birçok kez Millî Takım’ı çalıştırmış ve Millî Takım ile birçok başarı almış Fatih Terim, Ağustos ayında Abdullah Avcı’nın görevinden ayrılmasından sonra TFF’den teklif aldı ve 2013-14 sezonunda Millî Takım’ın oynayacağı 4 FIFA Dünya Kupası eleme maçı için takımın başına getirildi. Fatih Terim, Millî Takım’la ilk maçına ise Andorra karşısında çıktı.

Terim, Galatasaray’la yollarını ayırdıktan sonra Milli Takım ile yoluna devam etme kararı aldı.
şimdilerde ise Yunanistan’ın panathinaikos takımı ileTeknik direktör anlaşması imzalamıştır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.