Güney Kore’de köpek eti ticareti kararı!

Güney Kore’de köpek eti ticareti kararı!
Yayınlama: 09.01.2024
A+
A-

Parlamentoda köpek eti ticaretinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını oyladı. Oylamada 2027 yılına kadar köpeklerin kesilmesi ve etinin satılmasını yasaklayan yasa tasarısı 208 evet oyu ile kabul edildi.

Kore Yarımadası’nda asırlardır süregelen köpek eti tüketimi, Güney Kore’de ne açıkça yasaklanmış ne de yasallaştırılmıştı. Yapılan kamuoyu yoklamaları insanların köpek etinin tüketilmesinin yasaklanmasını istediğini ve Güney Korelilerin çoğunluğunun artık köpek eti yemediğini gösterdi. Ancak anketler, köpek eti yememelerine rağmen her üç Güney Koreliden birinin hâlâ yasağa karşı çıktığını da gösterdi.

TÜM VEKİLLER YASAKLANMASI YÖNÜNDE OY KULLANDI

Ülke meclisi köpek etinin yasaklanması tasarısını 208 oyla kabul etti. Oyların hepsi yasaklanması yönündeydi. Başkan Yoon Suk Yeol’un hükümeti yasağı destekliyor, bu nedenle yasağın yasalaşmasına yönelik sonraki adımlar formalite olarak değerlendiriliyor. Mevzuatta “Bu yasa, yaşama saygıyı ve insanlar ile hayvanlar arasında uyumlu bir şekilde bir arada yaşamayı amaçlayan hayvan hakları değerlerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor” ifadesine yer verildi.

ÜRETENE HAPİS CEZASI VAR TÜKETENE YOK

Yasaya göre insanların tüketmesi için köpeklerin kesilmesi, yetiştirilmesi, ticareti ve satışı 2027’den itibaren yasa dışı hale gelecek. Yasaya karşı hareket edenler 2-3 yıl hapisle cezalandıracak. Ancak yasada köpek eti yemeye yönelik ceza bulunmuyor. Tasarı, çiftçilere ve sektördeki diğer kişilere, işletmelerini kapatmaları veya alternatiflere geçmeleri konusunda yardım sunacak. Tasarıya göre, endüstrinin yasa dışı ilan edilmesinin ayrıntıları hükümet yetkilileri, çiftçiler, uzmanlar ve hayvan hakları savunucuları arasında görüşülecek.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI KARARDAN MEMNUN

Humane Society International, yasayı ‘tarihi bir karar’ olarak niteledi. Kurumun direktörü JungAh Chae, “Hayatım boyunca Güney Kore’deki zalim köpek eti endüstrisinin yasaklanacağını göreceğimi hiç düşünmemiştim, ancak hayvanlar için bu tarihi zafer, hayvanları koruma hareketimizin tutku ve kararlılığının bir kanıtıdır” dedi.

Köpek eti üretim çiftliği sahipleri ise yasadan rahatsız. Üretim çiftliği sahibi Son Won Hak “Mesleki tercih özgürlüğünü ihlal ettikleri için bu açık bir devlet şiddetidir. Boş boş oturamayız” dedi. Son, köpek yetiştiricilerinin anayasa mahkemesine dilekçe vereceklerini ve protesto gösterileri düzenleyeceklerini söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.