Hakan Fidan’dan dünyaya ‘savaş’ uyarısı!

Hakan Fidan’dan dünyaya ‘savaş’ uyarısı!
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, uluslararası bir basın kuruluşuna verdiği röportajda İran-İsrail gerilimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hakan Fidan, “Bu gerginlik daha büyük bir savaşın habercisi de olabilir. Şu an için durum sakinleşmiş görünse de bu potansiyel her zaman var.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran- İsrail geriliminin daha büyük bir savaşın habercisi olabileceğini söyledi. Bakan Fidan durumun sakinleşmiş görünse de savaşın çıkma potansiyelinin her zaman olduğunu kaydetti.

Bakan Fidan, Dubai merkezli El Arabiya Televizyonu’na konuşarak İsrail-Filistin çatışması, İran- İsrail gerilimi, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri ve Suriye ile Irak’taki terörle mücadeleye değindi.

“BU GERGİNLİK DAHA BÜYÜK BİR SAVAŞIN HABERCİSİ OLABİLİR”
İsrail saldırılarının bölgesel yayılması bağlamında İran’ın da bu işe dahil olma durumu hakkında Fidan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz buna daha önceki analizlerimizde zaten işaret etmiştik. Bir an önce ateşkes olsun, daha çok insan ölmesin diye uğraşılır iken hiç kimse Yemen’den Husilerin bu olaya müdahil olup Kızıldeniz’i bloke edebileceği bir senaryoyu düşünmemişti. Ama bu işin Yemen’e de yayıldığını gördük. Diğer taraftan İsrail ile İran arasında başlayan gerginlik bizim uyardığımız bir konuydu.(İran-İsrail) Bu gerginlik daha büyük bir savaşın habercisi de olabilir. Şu an için durum sakinleşmiş görünse de bu potansiyel her zaman var. Gerginlik 1 Nisan’da İsrail’in Şam Büyükelçiliğine yaptığı saldırıyla başladı ki biz bu saldırıyı kınadık. Bu uluslararası hukukun ve geleneklerin ayaklar altına alındığı bir olaydı. İran açık bir provokasyona maruz kaldı. Bunun neticesinde yapılan misilleme harekatıyla bölge büyük bir facianın eşiğinden döndü.”

İran ve İsrail arasındaki gerginlikte taraflarla temas kurduklarını belirten Fidan, “Gerek Amerikalılarla gerekse İranlılarla görüştük. Bununla, her iki tarafın da yapmak istediklerinin yanlış anlaşılmasını, asıl niyetlerinin dışında bir senaryonun hayata geçmesini engellemeyi amaçladık. Zira her iki tarafın da en kötü senaryoya göre pozisyon alması halinde, kalıcı bir savaşla karşılaşabilirdik. Bu da bütün bölgede daha fazla toplumsal acıya ve sıkıntıya sebep olurdu. Biz, bunu önlemek için o kriz esnasında taraflarla gerekli temas trafiğinde bulunduk.” dedi.

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME GİDİLMEZSE BU SON GAZZE SAVAŞI OLMAYACAK”
İslam dünyasının Filistin konusunda artık birlik içinde hareket ettiğini anlatan Bakan Hakan Fidan, “Bu trajediden ders çıkarmazsak, iki devletli çözüme gidilmezse bu son Gazze savaşı olmayacak. Başka savaşlar ve gözyaşları bizi bekliyor olacak. İsrail’i de 1967 sınırlarını kabul etmeye davet etmemiz lazım. Sadece Hamas değil bütün Filistinliler 1967 esas alınarak kurulacak Filistin devletine razı. Bu gerginlik daha büyük bir savaşın habercisi de olabilir. Şu an için durum sakinleşmiş görünse de bu potansiyel her zaman var.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.