Hüseyin Karakaya ‘Seçmen bize sarı kart gösterdi’

Hüseyin Karakaya ‘Seçmen bize sarı kart gösterdi’
Yayınlama: 13.04.2024
A+
A-

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den Kartal Belediye Başkan Adayı Yüksek Mimar Hüseyin Karakaya, suskunluğunu bozdu.

Hüseyin Karakaya, seçimi kazanının CHP olmadığını belirterek “Vatandaşımız bize bu seçimde bir uyarıda bulunarak ‘Önce ekonomiyi düzeltin.’ dedi. AK Parti olarak bir durum değerlendirmesi yapıp yeniden birinci parti olmak için kollarımızı sıvadık” ifadelerini kullandı.

Yüksek Mimar Hüseyin Karakaya, KarşıSav Haber Genel Yayın Yönetmeni Sibel Boz ve Yeni Gazete İmtiyaz Sahibi İsmail Polat’a yaptığı açıklamalarda seçim sonuçlarını etkileyen faktörler, İsrail’e uygulanan ticaret kısıtlaması dahil bir çok konuda samimi yanıtlar verdi..

İşte, Yüksek Mimar Hüseyin Karakaya ile yaptığımız röportaj:

“Vatandaşın Tercihine ‘Eyvallah’ Diyoruz.”

Soru: 31 Mart Seçimlerinde hiç kimsenin beklemediği bir sonuçla karşılaştık. Öncelikle genel olarak seçim sonuçlarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hüseyin Karakaya: “Önce bu bir seçimdi ve vatanımıza, milletimize, ilçemize hayırlı olsun. Yani vatandaşın kararı bu yönde tecelli etti. Vatandaşımız demokratik olarak oy kullanmış ve belediye
başkanlarını bu şekilde seçmiştir. Demokraside buna saygı duyulmaması gerekir. Biz de saygı göstererek vatandaşın tercihine ‘Eyvallah’ diyoruz.”

Soru: Kartal’daki seçim sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir yerde hata yapıldığını düşünüyor musunuz?

Hüseyin Karakaya: “Kartal olarak aslında son zamanlara kadar çok iyi bir çalışma sergilendi. Kartal’ın gerçekten ihtiyaçlarını tespit ettik. Kartal’da ne var, ne yok, neye ihtiyacı var, ne yapılması gerekiyor? Bununla ilgili çok güzel bir hazırlık yaptık ve bizim yaptığımız hazırlıkların tamamı hem ihtiyaçlara yönelik oldu, hem de uygulanabilir, gerçekleştirilebilir projelerdi. Elbette, bu projelerimizi vatandaş beğendi. Sahada hem biz hem de projelerimiz ilgi alaka gördü. Yaptığımız anketlerde de, araştırmalarda da bunun yansımalarını gördük. Son 15-20 güne kadar açık ara öndeydik. Ancak, son bir hafta içerisinde Türkiye’de olduğu gibi rüzgar bir anda tersine döndü ve biz seçimi kaybettik. Ve ben Cumhuriyet Halk Partisi kazandı, demiyorum. Böyle bir kazanç yok. Çünkü oylar artmamış, oylar sabit durmuş. Bizim yaklaşık 70 bin civarında seçmenimiz sandığa gitmemiş.”

Soru: Sizce vatandaşın sandığa gitmemesinin nedenleri nelerdir?

Hüseyin Karakaya: “Bir sürü nedeni vardır. Birkaç madde sayarsak, ekonominin birinci sırada olduğu belirlendi. Ondan sonra ise bizim tabanımızın bazı beklentileri var, bazı hassasiyetleri vardı. Bu hassasiyetler ve beklentilerin yerine gelmediği düşünüldü. Ama burada yine bizim seçmemizin, yani bizim tabanımız olan seçmenlerin büyük bir ferasetini ben aslında gördüm. Seçmenimiz sandığa gitmeyerek bize zarar vermek istemedi. Tam tersine bize bir ikazda bulundu. Sandığa gitmeyerek bize şu mesajı verdi. ‘Ben sizin yanınızdayım. Başka partiye de oy vermiyorum. Burada istiyorum. Kendinizi düzeltin, Çek edin, kontrol edin. Bunları düzelterek tekrar gelin. Ben sizinle beraber olmaya devam ediyorum.”

Soru: Bu 2029’a bir mesaj mıydı?

Hüseyin Karakaya: “Tabi 2028 – 2029’a mesaj verildi. ‘Ben buradayım ve sizi bekliyorum. Sizinle beraberim’ dendi. Vatandaşımızın bu ferasetinden ve verdiği mesajdan dolayı onlara teşekkür
ediyorum. Biz de parti olarak bu mesajı iyi algılayıp eksiklerimizi, veremediklerimizi, beklentileri iyi tespit ederek, iyi bir çalışma yaparak kendimizi düzeltip yeni bir seçime hazırlanmalıyız. Aksi takdirde biz bunu yapmadığımız zaman bizim seçmenimiz, tabanımız ‘Siz de beni iyi anlamadınız. İsteklerime de cevap vermediniz. Kendinizi de düzeltmediniz. Yapılması gereken adımları atmadınız. Bundan sonra kusura bakmayın, günah benden gitti de diyebilir mi? Diyebilir.”

Soru: Bu seçim sonuçlarının alınmasında Kartal’ın demokratik yapısının değişmesinde de bir rolü var mı sizce?

Hüseyin Karakaya: “Şimdi ben oraya baktığımda, analizlere falan baktığımda tabii ki onun bir etkisi var. Son zamanlarda özellikle Kadıköy’deki Cumhuriyet Halk Partili seçmenlerin Kartal’a kaydığını biz görüyoruz. Özellikle bu kentsel dönüşümden dolayı orada çok pahalı olan binalar ve sitelerin kiralarının aidatlarının çok yüksek olması Kartal’ın oraya göre daha uygun olmasından dolayı CHP’li seçmenlerde bir kayma olduğu, bizim tabanımız olan seçmenlerin de daha çok Anadolu’ya gittiğini tespit ediyoruz. Ancak yine de bizim seçimi kaybetmemize asıl sebep olan şey değil, olmamalı. Biz kendimizi iyi anlatmalıyız, iyi ifade etmeliyiz. Projelerimizi iyi ortaya koymalıyız. Vatandaşın beklentilerini iyi tespit edip ona göre cevap vermeliyiz. Ve biz bunu Kartal’da gerçekten yaptık. Projelerimizi çok iyi anlattık. Biz Kartal’ın ihtiyaçları ve beklentileri çok net bir şekilde projelerimizle hem de mimari, görsel, videosal yazılım olarak 100 tane proje ortaya koyduk.”

Soru: Gördüğümüz kadarıyla sosyal medyayı da çok etkili kullandınız. Projeleriniz de halkta bir heyecan uyandırdı. Kartal Göz olsun, Aydos Seyir Tepesi olsun, Kartal Sahil Projesi olsun hepsi beğenildi. Peki neden bu sandığa yansımadı?

Hüseyin Karakaya: “Tabii gençler, yaşlılar, kadınlar için sosyal tesisler, kapalı pazarlar, hayvanlar için barınak, meydanlar, özellikle ve özellikle trafikle ilgili projelerimiz. Yani bunu halk gördü, kabul etti. Bunları reel projeler olarak gördüler. Hayali hiçbir proje yok. Yani bunu biz Kartal’a iyi
sunduğumuzu düşünüyoruz. Sosyal medya üzerinden de bunları paylaştık. Mesela, hiç projelerimizle ilgili hiç eleştiri almadık.”

Soru: Projeleriniz ile ilgili görüştüğümüz bazı vatandaşlar arasında “Biz şu andaki belediye başkanı olsak, Hüseyin Bey’i çağırırız, bu projeleri birlikte yapabilir miyiz diye sorarız” deniliyor. Gökhan Yüksel’den bir teklif gelse ne dersiniz?

Hüseyin Karakaya: “Şöyle söyleyeyim; Daha önce ben Kartal ve İstanbul Büyükşehir Belediye meclis üyesiydim, biliyorsunuz. Burada meclis kürsüsünde, kayıtlarda var, defalarca söyledim. Bizim Kartal ile ilgili tespitlerimiz var. Kartal’ın eksikliklerini tespit etmişiz ve bunların da acilen yapılması gerektiğini meclisten defalarca bizzat ben kendim söylemişim ve kayıtlara da alınmış. Bunlar yapılmak istendiğinde biz her türlü desteği vermeye hazırız, demiştim. Yine aynı sözümdeyim. Yeter ki yapabilsinler. Yeter ki bunu icraata geçirebilsinler. Yeter ki gurur yapmayıp bizi, projelerimizi kabul edip bunları yapmak konusundan bizden destek istesinler.”

Soru: Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in sizinle görüş alışverişinde bulunduğunu biliyoruz. En son hangi konuyla ilgili görüşmüştünüz?

Hüseyin Karakaya: “Evet Gökhan Bey’le biz daha önce Meclisteydik. Başkan olduğunda da bir kez
davet etti görüştük. Bu yıkılan Kartal Stadı’nın yerine yapılması planlanan bir projeyle ilgili konuştuk. Orada fikirlerimi söyledim. Ancak bir sonuç çıktı mı? Çıkmadı. Benim söylemim yeterli gelmedi. Çünkü yapılması bir irade meselesiydi. Yani, bir projeyi yapma iradesi olacak. Biz bu ülkede taş üstüne taş koyan herkesi alkışlarız. Taş üstüne taş koyanın da takdir edilmesini isteriz. Bu ülkeye çok büyük hizmetler yapıldı. Devasa hizmetler yapıldı. Yani inanılmayacak derecede büyük büyük hizmetler yapıldı. Onun da alkışlanmasını isteriz. Önce yapılanların bir alkışlanmasını isteriz. Sonra da yapılacakları da biz de alkışlarız.

“TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Soru: Yine seçim sürecine dönersek, nasıl bir kampanya dönemi geçirdiğinizi düşünüyorsunuz?

Hüseyin Karakaya: “Bizim bu seçim kampanyamızı, sizler de takip ettiniz. 24 saat esaslı bir çalışma yürüttük. Tüm teşkilatımızla birlikte çok çalıştık. Günde 3 saat, maksimum 4 saat uykuyla biz projelerimizi anlattık. Kartal için yapılması gerekenleri ortaya koyduk. Vatandaşımız da bunu kabul etti. Teşkilatlarımız gerçekten can siperane bir çalışma sergiledi. Arkadaşlarımız ilk kez bu kadar yoğun, bu kadar zevkle, bu kadar istekle görev yaptı. Ve eski teşkilat mensupları yani daha önce görev yapmış olanlar da dahil sivil inisiyatif gibi durumdan vazife çıkararak ortaya döküldüler, geldiler. Sizler de bunu gördünüz. Çok birleştirici bir ortam oluştu. O teşkilat mensuplarımızın da büyük emekleri var. Bir kişi hariç ilçe başkanlarımız, eski belediye başkan adaylarımız, eski yönetim, mahalle başkanları, eski meclis üyeleri hepsi bu projelerimize, yapacaklarımıza inandıkları için sahaya çıkıp onlar da bunları anlattılar. Bu yönüylede ben; AK Parti Kartal Teşkilatı’na, hatta bu konuda büyük projeler ortaya koyup destek veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Sayın Murat Kurum’a, genel merkez teşkilatlarımıza, milletvekillerimize de buradan teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel bir atmosferde, çok güzel bir sinerji ve birliktelik oluştu. Böyle tek yumruk, tek vücut halinde güzel bir çalışma, güzel bir kampanya geçirdik. Hatta son zamanlarda Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlar seçimi kaybettiklerine inanmışlardı. Bunun göstergeleri vardı, muhabbet ettiğimizde konuştuğumuzda kendileri de ifade ediyorlardı. İşte son bir hafta, on gün içerisinde farklı bir rüzgar esince sadece Kartal değil, Türkiye’nin her tarafında AK Parti kayıplar verdi. Kayıp da aslında yoktu. Emeklinin bir zam beklentisi vardı. Seyyanen bir zam beklentisi son bir haftaya İstanbul mitingine kadar sürmüştü. Ancak o olmayınca beklediğimiz sonuç da olmadı.”

Soru: 14 Mayıs seçimlerinden sonra ekonomik göstergelerin aşağı doğru gitmesi, kiraların akaryakıt fiyatlarının artması vatandaşın düşüncesini mi değiştirdi?

Hüseyin Karakaya: “Yani tabii.. Biz bunu seçim atmosferinde gezdiğimiz vatandaşlardan duyuyorduk. Bize en çok ekonomiyle ilgili sorular geliyordu. Yani emekli zammı, işte dar gelirinin sıkıntısı, fiyatların pahalı olması, kiraların çok zam alması, bu piyasada fiyatların kontrol altına alınmaması. Bunları vatandaş bize söylüyordu. Biz de tabii bunların düzeleceğini, şu anda Dünyada bir ekonomik krizin olduğunu belirtiyorduk. Şu anda biz de enflasyonu dizginlemek, enflasyonu aşağı çekmek ve önümüzdeki süreçte Türkiye’de enflasyon ve ekonomiyi rahatlatmak açısından bir darboğazdan geçtiğini belirterek biraz hep birlikte sabredelim, diyorduk. Ondan sonraki süreçte hep beraber rahat edeceğimizi söyledik ama vatandaş o süreci beklemek istemedi. Vatandaşımız bize bu seçimlerde bir sarı kart gösterdi.

İSRAİL İLE TİCARET İDDİALARI

Soru: Milli görüş geleneğinden geliyorsunuz. Geldiğimiz bu noktada İsrail ile ticaret yapılmasına dair vatandaştan bir tepki var. Hani bu artık soldan sağdan da geliyor. Şu an ticaret kısıtlaması başladı ve bu kararda protestoların sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz, ne yapılması gerekiyor?

Hüseyin Karakaya: “Şimdi şöyle, aslında İsrail’e bu konuda bir destek olduğu gibi hep bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Böyle bir şey yok. Aslında bir destek de yok. Filistin’e şu anda tam olarak destek olan dünyada sadece Türkiye. Filistin halkı bu zulüm içinde neyle geçiniyor? Kim onları destekliyor? Dünyada bizden başka onlara destek veren yok. Bizim desteklerimizle ayakta duruyorlar. Hatta bunu Filistin’deki genel sekreter de açıkladı. ‘Türkiye olmasa biz yaşayamayız. Türkiye’nin desteğiyle ayakta duruyoruz’ dedi. Fakat biz bunu çok fazla insanımıza anlatamadık. Yani biz Filistin’e destek veriyoruz, desteğimizde ayaktalar, yardımlarımızda ayaktalar. Herhalde bunu insanlarımıza iyi anlatamadık. İsrail’e en büyük tepkiyi kim gösteriyor; Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımız. Bunu dünyadaki tüm ülkeler biliyor ve görüyor. Elbette ticari kısıtlamayı olumlu karşılıyorum. Şimdi diyorlar ki; İsrail ile bizim ticaretimiz şöyle oldu, böyle oldu. Bizim Filistin’e gönderdiğimiz yardımlar tabii ki İsrail üzerinden gidiyor. Çünkü Filistin’in tek açık kapısı İsrail üzerinden. Yoksa başka türlü ülkeye sokamıyoruz. Bizim Filistin halkına ulaştırdığımız yardımları da İsrail’in hanesine yazıyorlar. Sanki, biz tamamen İsrail’e mal gönderiyormuşuz, onlara destek veriyormuşuz, onların ihtiyaçlarını karşılaştırıyormuşuz gibi algılanıyor. Oysa burada bizim hanemizdeki tek eksik, doğruları halka iyi anlatamamamız. Kasıtlı olarak bu tür algılar yapılıyor. Bakın aslında her bayram öncesi İsrail bunu yapıyor. Yani Filistin halkına zulüm ediyor. Bakın buradan söylüyorum. Önümüzde Kurban Bayramı var, göreceğiz. Kurban Bayramı’nda da yapacak bu mezalimi. İsrail böyle yaparak da hem Filistin halkının hem de tüm İslam coğrafyasının bayramlarının hüzünlü geçirmesine neden oluyor.”

Soru: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hüseyin Karakaya: “Bir bayramı da geride bıraktık. Buradan sizler aracılığıyla tüm ülkemizin, vatandaşlarımızın ve İslam aleminin geçmiş bayramını kutluyorum. Cenab-ı Allah’tan herkese sağlık, huzur ve barış diliyorum. Kartal halkına da buradan tekrar saygılarımı, sevgilerimi gönderiyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.