İşsizlik maaşında 120 gün şartı kaldırıldı

İşsizlik maaşını alabilmek için çalışanların elini kolunu bağlayan 120 günlük şart kaldırıldı.

İşsizlik maaşında 120 gün şartı kaldırıldı
Yayınlama: 18.01.2019
A+
A-

Milyonları ilgilendiren 71 maddelik torba tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bugün resmi gazetede yayımlanarak yürürülüğe giren kanuna göre; işsizlik maaşı alabilmek için “son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı kaldırıldı.

120 GÜN ENGELİ KALKIYOR!
Kanuna göre işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için, son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma şartı kaldırılarak “hizmet akdine tabi” şeklinde düzenlendi. Böylece 120 gün boyunca olası devamsızlık halinden kaynaklanan ödememe durumu ortadan kalkmış oldu. Ancak yasanın şöyle bir handikapı da var; işçisinden gizli giriş çıkış yapıp eksik prim yatıran işverenin de bu eylemi ortaya çıkamayacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?
Asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşı da arttı. En düşük işsizlik maaşı 1016 liraya en yüksek işsizlik maaşı da 2031 liraya çıktı. İşsizlik maaşı alabilmek kusurlu ya da kendi isteğinizle ayrılmamış olmanız lazım. Eski yasaya göre işsiz kalmadan önce 120 gün sigorta priminin ödenmesi şartı aranıyordu ancak yapılan yeni düzenlemeyle bunun önüne geçildi.

PRİM ÖDEME GÜNÜNE GÖRE İŞSİZLİK MAAŞI
İşsizlik maaşı ödeme süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişiyor. Son üç yılda 600 gün çalışanlara 6 ay; 900 gün çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara on ay işsizlik maaşı ödeniyor.

İKİNCİ KEZ İŞSİZ KALINDIĞINDA NE OLUR?
Örneğin 6 aylık işsizlik ödeneği hak almaya kazanmış sigortalı, ikinci ayın sonunda herhangi bir yere çalışmaya başladığında maaşı kesilir. Ancak buradan da ayrılırsa daha önce hak etmiş olduğu işsizlik ödeneğinin son 4 aylık kısmını almaya devam eder. Ancak tekrar bu ödeneği almasının şartı, kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılması.

HANGİ DURUMDA KESİLİR?
Kişi işsizlik ödeneği aldığı dönemde, kayıt dışı çalıştığı tespit edilirse maaş kesilir. İşkur’un teklif ettiği işi, haklı bir mazeret olmadan reddedenlerin de maaşı kesilir. Ayrıca işsizlik maaşı alırken emekli aylığı alınmaya başlanırsa maaş yine kesilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.